Medicinski savjetnici iz SAD-a i Kine zajedno protiv pandemije

Odluku američkog predsjednika Joea Bidena da obnovi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije kineski su stručnjaci ocijenili kao ‘zaista dobru vijest’.

Anthony Fauchi razgovarao je s kineskim stručnjakom za respiratorne bolesti Zhongom Nanshanom (Reuters)

Razmjena informacija i prekogranična saradnja od suštinskog su značaja u borbi protiv COVID-19, izjavili su medicinski savetnici iz SAD-a i Kine, u rijetkom znaku solidarnosti, objavila je Kineska medijska grupa (CMG).

Glavni medicinski savjetnik američkog predsjednika Anthony Fauchi razgovarao je s kineskim stručnjakom za respiratorne bolesti Zhongom Nanshanom, na raspravi koji je organizirao Univerzitet u Edinburgu, prenosi Beta.

Odluku američkog predsjednika Joea Bidena da obnovi finansiranje Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Zhong je pohvalio kao “zaista dobru vijest”.

Za Zhonga, WHO koji podržava SAD može igrati još veću ulogu u preraspodjeli vakcina protiv korona virusa.

Zagovornici globalne vakcinacije

“Desetak zemalja ima 75 posto vakcina”, upozorio je bivši predsjednik Kineskog ljekarskog udruženja, koji je pozvao na dalju međunarodnu podršku u COVAX-u, globalnoj inicijativi ravnomerne raspodjele vakcina, koju podržavaju SAD i Kina.

Poput Zhonga, i Fauchi je zagovornik globalne vakcinacije, jer virus se može razmnožavati i potencijalno mutirati u zemljama s niskim stopama vakcinacije, što može dovesti do novog vala virusa.

Za pandemiju korona virusa, koji je prvi put otkriven u decembru 2019. godine u kineskom gradu Wuhan, SAD je optužio Kinu i njene vlasti, dok Peking odbacuje odgovornost, ne isključujući mogućnost da je virus u Kinu došao iz drugih zemalja.

Više od 2,5 miliona osoba preminulo je u svijetu od posljedica korona virusa, dok je svjetska ekonomija zabilježila ogroman pad, ostavljajući milione radnika bez posla.

Izvor: Agencije