Macron priznao mučenje i ubistvo alžirskog borca za nezavisnost

Francuski zvaničnici ranije su tvrdili da je advokat Ali Boumendjel izvršio samoubistvo u zatvoru.

Porodica Alija Boumendjela dugo se borila za istinu o njegovoj sudbini (AFP)

Francuski predsjednik Emmanuel Macron po prvi put je priznao da su francuski vojnici ubili poznatog borca za alžirsku nezavisnost Alija Boumendjela, a potom zataškali likvidaciju, što je najnovije saznanje o francuskim kolonizatorskim zločinima.

Macron se susreo sa četvero Boumendjelovih unuka i „u ime Francuske“ priznao da je alžirski advokat bio zatočen, mučen i ubijen u Alžiru 23. marta 1957, objavio je ured francuskog predsjednika.

Francuski zvaničnici ranije su tvrdili da je Boumedjel počinio samoubistvo dok je bio u zatvoru, što je bila laž protiv koje su se njegova udovica i članovi porodice borili godinama.

‘Sistem koji je omogućio torturu’

„Suočavanje sa našom historijom i priznavanje istine neće nam pomoći da zaliječimo još otvorene rane, ali će nam pomoći da otvorimo put za budućnost“, stoji u izjavi iz Macronovog ureda.

Kao prvi francuski predsjednik koji je rođen nakon ere kolonijalizma, Macron je načinio nekoliko neuobičajenih koraka u suočavanju sa brutalnom borbom Francuske za zadržavanje kontrole nad kolonijom u sjevernoj Africi, koja je 1962. dobila nezavisnost.

Godine 2018., Macron je priznao da je Francuska stvorila sistem koji je omogućio torturu tokom rata, te da je francuska matematičarka Maurice Audin, aktivistica za nezavisnost tadašnje kolonije, također ubijena u Alžiru.

Boumendjel je bio advokat i intelektualac koji je služio kao veza između skromne partije UDMA i Nacionalnog fronta za oslobođenje (FLN), ilegalnog pokreta otpora.

Godine 2001., bivši šef francuskih obavještajaca u Alžiru Paul Aussaresses objavio je knjigu Specijalna služba 1955-1957, u kojoj je opisao kako su on i njegov „odred smrti“ mučili i ubijali zatvorenike, uključujući i Boumendjela.

Mitterand navodno tolerisao zločine

Napisao je da je tadašnji ministar pravde Francois Mitterand, koji je kasnio postao predsjednik Francuske, informisan o tome, ali da je tolerisao mučenja, ubistva i prisilno preseljavanje.

Macron je u utorak rekao da će nastaviti otvarati nacionalnu arhivu i ohrabrio je historičare da nastave istraživati rat za nezavisnost Alžira.

Francuska je vladala Alžirom više od 100 godina, a tokom rata za njegovu nezavisnost od 1954. do 1962, ubila je 1,5 miliona Alžiraca, ostavivši iza sebe duboke ožiljke i toksičnu debatu o nasljeđu kolonijalizacije.

Tokom predsjedničke kampanje 2017, Macron je rekao da je okupacija Alžira bila „zločin protiv čovječnosti“, te je tadašnje francuske pozive nazvao „istinski varvarskim“.

Izvor: Agencije