Johnson: Osudili smo ubistvo Khashoggija i tražimo potpunu istragu

Britanski premijer odgovarao je na pitanje da li će njegova država prekinuti s prodajom oružja Saudijskoj Arabiji zbog rata u Jemenu.

Boris Johnson je rekao da Velika Britanija slijedi dugogodišnji skup pravila i konvencija o prodaji oružja (EPA)

Velika Britanija je osudila ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija i traži da se provede potpuna istraga o uzroku njegove smrti, izjavio je u srijedu premijer Boris Johnson.

“Osudili smo ubistvo Khashoggija i nastavljamo pozivati na potpunu istragu o uzroku njegove smrti“, naveo je on odgovarajući na pitanje da li će njegova zemlja suspendirati prodaju oružja Saudijskoj Arabiji, imajući u vidu sukob i humanitarnu krizu u Jemenu.

Johnson je rekao da Velika Britanija slijedi dugogodišnji skup pravila i konvencija o prodaji oružja, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Američka ‘Khashoggi zabrana’

Američki State Department odbio je ranije otkriti da li je princ prijestolonasljednik Mohammed bin Salman jedan od zvaničnika Saudijske Arabije na koje se odnosi politika ograničavanja američkih viza, prema “Khashoggi zabrani“.

Zabrana je dobila ime po saudijskom disidentu i kolumnisti Washington Posta Jamalu Khashoggiju, čije je ubistvo, prema podacima američkih obavještajnih službi, sa kojih je u petak skinuta oznaka tajnosti, odobrio saudijski prijestolonasljednik.

Administracija predsjednika SAD-a Joea Bidena saopćila je kako 76 saudijskih državljana podliježe restrikcijama u skladu s ovom zabranom, koja obuhvata i osobe za koje se vjeruje da su bile umiješane u pokušaje zastrašivanja saudijskih disidenata u SAD-u.

Izvor: Agencije