Interpol: Prve zapljene lažnog cjepiva

U Južnoj Africi su uhapšene četiri, a u Kini 80 osoba, dok je zaplijenjeno 3.000 doza krivotvorenog cjepiva.

Interpol upozorava da se na internetu prodaju neodobrena cjepiva (EPA)

Oko 2.400 doza krivotvorenog cjepiva zaplijenjeno je u Južnoj Africi, a u Kini je razbijena mreža krijumčara vakcina, saopštio je u srijedu Interpol upozorivši da je ovo tek “vrh ledenog brijega”.

„Vlasti Južne Afrike zaplijenile su stotine doza krivotvorenog cjepiva protiv COVID-19 nakon dojave Interpola koji je upozorio na to da su cjepiva omiljena meta kriminalnih mreža”, dodala je ta međunarodna organizacija za policijsku saradnju sa sjedištem u Lyonu, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Tri kineska državljanina i Zambijac uhapšeni su u toj operaciji provedenoj u Germistonu, u pokrajini Gautengu u kojoj je otkrivena i “velika količina krivotvorenih maski”.

Interpol je, uz to, priskočio u pomoć Kini, gdje je policija “otkrila mrežu za prodaju lažnog cjepiva za COVID-19 i upala u proizvodni pogon, uhapsivši 80 osumnjičenika i zaplijenivši više od 3.000 doza lažnog cjepiva”.

‘Mogu biti pogubna’

„Premda smo zadovoljni ovakvim ishodom, ovo je tek vrh ledenog brijega što se tiče kriminala povezanog s cjepivom za COVID-19”, ocijenio je glavni sekretar Interpola Juergen Stock, navodi se u saopštenju.

“Ova hapšenja potvrđuju važnost Interpola u okupljanju glavnih sudionika javnog i privatnog sektora radi zaštite javne sigurnosti”, dodao je Stock.

Interpol ponovo upozorava da se na internetu prodaju neodobrena cjepiva.

“Cjepiva koja se reklamiraju na mrežnim stranicama ili na ‘darknetu’ nisu legitimna ni ispitana i mogu biti pogubna”, upozorava.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada