ICC otvorio istagu o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda rekla je da je pokrenula formalnu istragu o navodnim zločinima počinjenim na okupiranim palestinskim teritorijama.

ICC je odlučio u februaru da ima nadležnost nad situacijom na okupiranim palestinskim teritorijama (EPA)

Glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda rekla je da je pokrenula formalnu istragu o navodnim zločinima počinjenim na okupiranim palestinskim teritorijama, čemu se oštro protivi Izrael.

“Danas potvrđujem da je ured tužitelja Međunarodnog krivičnog suda pokrenuo istragu koja se tiče situacije u Palestini”, navela je tužiteljica Fatou Bensouda u saopćenju.

ICC je odlučio u februaru da ima nadležnost nad situacijom na okupiranim palestinskim teritorijama. Sudije su navele da se njihova odluka bazirala na pravilima navedenim u osnivačkim dokumentima suda baziranog u Hagu, te da to ne predstavlja pokušaj utvrđivanja državnosti ili legalnih granica.

Izrael, zemlja koja nije članica ovog suda, odbacila je njegovu nadležnost.

Stav Izraela

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je odluka ICC-ja o pokretanju istrage o ratnim zločinima na palestinskim teritorijima “antisemitska”.

“Suočeni s antisemitskom odlukom ICC-a u Den Haagu, samo je jedan odgovor: boriti se za istinu svom snagom, u cijelom svijetu, i zaštititi naše vojnike”, napisao je Netanyahu na Twitteru.

Izraelski šef diplomacije ranije je odbacio odluku ICC-a o provođenju istrage nazvavši ju “moralno i pravno ništavnom”.

“Odluka o otvaranju istrage protiv Izraela je izuzetak od mandata suda i rasipanje resursa međunarodne zajednice koje provodi pristrana institucija koja je izgubila sav legitimitet”, rekao je ministar Gabi Ashkenazi.

Hamas pozdravio odluku

Palestinska samouprava pozdravila je odluku tužiteljstva.

To je “dugoočekivani korak koji ide u prilog neumornoj palestinskoj borbi za pravdu i odgovornost, što su neophodni stupovi mira koji palestinski narod traži i zaslužuje”, saopćilo je palestinsko ministarstvo vanjskih poslova.

Grupa Hamas također je pozdravila odluku tužiteljstva ICC-a i stala je u odbranu svojih akcija nazvavši ih “legitimnim otporom”.

Odluka je donesena nakon što je ICC 5. februara odlučio da je nadležan u tom slučaju, što su Washington i Jerusalem odbacili, dok je Palestinska samouprava pozdravila.

Idući korak bit će utvrditi vode li Izrael i palestinske vlasti svoje istrage i analizirati ih.

“Odluka da se otvori istragu uslijedila je nakon mukotrpne preliminarne istrage koju je proveo moj ured koja je trajala gotovo pet godina”, saopćila je odlazeća tužiteljica Fatou Bensouda.

“U konačnici, naša glavna briga moraju biti žrtve zločina, i palestinske i izraelske, koje su proistekle iz dugog ciklusa nasilja i nesigurnosti koji je prouzrokovao duboku patnju i očaj na svim stranama”, istaknula je.

“Moj ured će zauzeti isti principijelni, nepristrani pristup kao u svim situacijama za koje je nadležan”.

Bensouda, koju će na dužnosti zamijeniti britanski tužitelj Karim Khan 16. lipnja, rekla je u prosincu 2019. da su na “Zapadnoj obali, uključujući Istočni Jerusralem, i u Pojasu Gaze počinjeni ili se čine ratni zločini”.

Imenovala je i izraelske snage sigurnosti i oružane palestinske grupe kao Hamas kao moguće počinitelje.

Izvor: Agencije