Eurozona ulazi u duplu recesiju, ali optimizam raste

Ekonomija eurozone sasvim izvjesno ulazi u duplu recesiju jer COVID mjere zatvaranja i dalje koče industriju usluga.

Ugostiteljski objekti i mjesta za zabavu morali su da zatvore vrata, a vlasti su preporučivale građanima da ostanu kod kuće (EPA)

Ekonomija eurozone sasvim izvjesno ulazi u duplu recesiju jer COVID mjere zatvaranja i dalje koče industriju usluga, međutim nade u jačanje kampanje vakcinisanja vinule su optimizam privrednika na trogodišnji maksimum, pokazuje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit objavljeno u srijedu.

Markitov konačni kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI) za februar, koji se smatra dobrim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na 48,8 poena sa januarskih 47,8 bodova, ali se i dalje drži ispod granice od 50 poena koja razdvaja rast od pada, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Povećanje vrijednosti indeksa najviše se duguje gotovo rekordnom rastu proizvodnje, budući da su fabrike u 19 zemalja koje koriste euro uglavnom ostale otvorene nakon obnovljenih mjera ograničenja usmjerenih na suzbijanje skoka novih slučajeva korone.

S druge strane, ugostiteljski objekti i mjesta za zabavu morali su da zatvore vrata, a vlasti su preporučivale građanima da ostanu kod kuće.

Indeks PMI za dominantnu industriju usluga u eurozoni neznatno je napredovao u februaru, na 45,7 poena sa januarskog nivoa od 45,4 boda.

Pad potražnje

Potražnja je u padu već sedmi mjesec, uprkos tome što su kompanije smanjile cijene, ali je u uslužnim djelatnostima ipak neznatno povećan broj zaposlenih prvi put od februara 2020. Indeks zaposlenosti u uslugama porastao je na 50,2 poena sa 49,8.

Ekonomija zone eura je pala u prva dva kvartala 2020. godine, a pul ekonomista je u prošlomjesečnoj Reutersovoj anketi predvidio da će se dva vezana kvartalna pada ponoviti – u lanjskom posljednjem i prvom ovogodišnjem tromjesečju.

Kao ozbiljne prijetnje su naveli spor proces vakcinacije u Evropskoj uniji, zabrinutost zbog novih varijanti korona virusa zbog kojih se produžavaju mjere lockdowna, prigušenu ekonomsku aktivnost i rast nezaposlenosti.

Sektor usluga u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, i dalje trpi zbog produženja mjera ograničenja, dok je francuska poslovna aktivnost pala na tromjesečni minimum. Španski i italijanski uslužni sektori su također ponovo registrirali smanjenje aktivnosti.

Uprkos svemu navedenom, privrednici očekuju da će negativni rizici biti neutralizirani, pri čemu je kompozitni indeks buduće proizvodnje, koji mjeri njihov optimizam, skočio na 67 bodova sa ranijih 64,2 poena.

Izvor: Agencije