WHO: COVID-19 najvjerovatnije preko životinja prenesen na ljude

Tim Svjetske zdravstvene organizacije je u izvještaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za porijeklo korona virusa, osim teze da je ‘pobjegao’ iz laboratorije.

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerovatnoće (EPA)
Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerovatnoće (EPA)

U zajedničkoj studiji Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Kine o porijeklu COVID-19 navodi se da je prenos virusa sa slijepih miševa na ljude preko druge životinje najvjerovatniji scenario nastanka bolesti i da je propust u laboratoriji krajnje malo vjerovatan uzrok, prenosi AP nacrt izvještaja u koji je imao uvid.

Agencija navodi da je dobila skoro konačnu verziju izvještaja WHO-a od diplomate sa sjedištem u Ženevi, koji nije želio biti identificiran, jer nije bio ovlašten davati informacije prije zvaničnog objavljivanja.

Još nije poznato da li će izvještaj možda biti mijenjan prije objavljivanja, ali nalazi koje on sadrži uglavnom su bili očekivani i ostavili su mnoga pitanja bez odgovora, prenosi Tanjug.

Tim WHO-a je u izvještaju predložio dalja istraživanja u svim mogućim pravcima vezano za porijeklo korona virusa, osim hipoteze da je on “pobjegao” iz laboratorija.

Odlaganje objavljivanja izvještaja

Istraživači su razmatrali četiri scenarija po redoslijedu vjerovatnoće.

Zaključili su da je prenos preko druge životinje vrlo vjerovatan.

Ocijenili su da je direktno širenje sa slijepih miševa na ljude vjerovatno, a rekli su i da je moguće širenje prehrambenim proizvodima “hladnog lanca”.

Objavljivanje izvještaja je više puta odlagano, a zvaničnik WHO-a je rekao krajem prošle sedmice da očekuje da će on biti spreman za puštanje u javnost u narednih nekoliko dana.

Izvještaj se uglavnom zasniva na posjeti tima međunarodnih stručnjaka WHO-a kineskom gradu Wuhanu, u kojem je COVID-19 prvi put otkriven krajem 2019. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO