Studija: Vakcine Pfizera i Moderne visoko učinkovite nakon prve doze

Vakcine su smanjile rizik od zaraze za 90 posto dvije ili više sedmica nakon prve od dvije doze, pokazuje istraživanje.

Rizik od zaraze pao je nakon druge doze vakcine za 90 posto, dodaje se u studiji (Reuters)
Rizik od zaraze pao je nakon druge doze vakcine za 90 posto, dodaje se u studiji (Reuters)

Vakcine protiv COVID-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne smanjila su rizik od zaraze za 80 posto dvije ili više sedmica nakon prve od dvije doze, pokazuju u ponedjeljak rezultati istraživanja vakcinisanog američkog zdravstvenog osoblja.

Rizik od zaraze pao je nakon druge doze vakcine za 90 posto, dodaje se u studiji američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) provedenoj na nešto manje od 4.000 ljudi u šest američkih saveznih država od 14. decembra 2020. do 13. marta ožujka 2021.

“Ova studija pokazuje da su naši napori vezani uz vakcinaciju djelotvorni”, kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Stvarna zaštita protiv infekcije’

“Odobrenja za mRNA vakcine protiv COVID-19 omogućila su nam ranu, znakovitu stvarnu zaštitu protiv infekcije za naše zdravstvene radnike i ostale radnike iz ključnih zanimanja koji su zbog prirode posla izloženiji riziku od zaraze”, rekla je Walensky.

Tehnologija mRNA je sintetski oblik prirodnog hemijskog “glasnika” koji u ljudsko tijelo unosi informacije o virusu i uči stanice kako proizvesti proteine koji su odraz dijela novog korona virusa.

To imunosnom sistemu omogućuje da prepozna i napadne stvarni virus.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO