Niža stopa smrtnosti od korone u Njemačkoj tokom 2020.

Gotovo petina hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19, ili 18,8 posto, umrla je u 14 njemačkih klinika od januara do septembra.

Njemačka je sada usred teškog trećeg vala epidemije (EPA)
Njemačka je sada usred teškog trećeg vala epidemije (EPA)

Stopa smrtnosti od korona virusa među pacijentima u njemačkim univerzitetskim  bolnicama značajno se smanjila tokom 2020. godine, pokazala je nova studija.

Naučni tim sa Univerziteta Erlangen utvrdio je da su poboljšane metode liječenja i nova znanja i iskustva koja su prikupili klinički timovi mogli pridonijeti tom trendu.

Analiza pokazuje silazni trend prosječne stope smrtnosti od 20,7 posto između januara i aprila na 12,7 posto između maja i septembra prošle godine, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Istraživanje je obuhvatilo 1.300 oboljelih od COVID-19 u 14 njemačkih univerzitetskih bolnica.

Sveukupno gotovo petina hospitaliziranih pacijenata oboljelih od COVID-19 (18,8 posto) umrla je u 14 klinika od januara do septembra.

 

Smrtnost za osobe na respiratorima u razdoblju od januara do aprila dosegnula je 39,8 posto, a u kasnijem razdoblju od maja do septembra nešto se smanjila na trećinu (33,7 posto).

Njemačka je sada usred teškog trećeg vala epidemije, potaknutog uglavnom širenjem zaraznijeg britanskog soja virusa, pa su savezne vlasti i 16 pokrajina suočeni s odlukama kako ga obuzdati.

Sedmodnevna stopa incidencije na 100.000 stanovnika, što je glavni pokazatelj širenja epidemije, porasla je na 129,7, što je značajno iznad praga od 100 koji predviđa uvođenje snažnijih restriktivnih mjera.

Institut “Robert Koch” (RKI) za kontrolu bolesti objavio je u nedjelju da je takva stopa zadnji put zabilježena 19. januara i da je novozaraženih u prethodna 24 sata bilo 17.176 osoba, a umrlih u istom razdoblju 90.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO