Razgovor Al Thanija i Bin Salmana o zaštiti okoline

Katarski emir izrazio je podršku saudijskim inicijativama za smanjenje emisije karbona i zagađenja.

Dva lidera diskutovala su i o značaju zajedničkog pristupa izazovima u vezi zaštite okoliša širom regije (AFP)

Katarski emir šeik Tamim bin Hamad Al Thani i saudijski prijestolonasljednik Mohamed bin Salman obavili su telefonski razgovor tokom kojeg su diskutovali o problemu zagađenja okoliša, kao i o razvoju čiste energije.

Dva lidera u ponedjeljak su razgovarali o inicijativama Zelena Saudijska Arabija i Zeleni Bliski istok, koje je najavio Rijad, izvijestila je Katarska novinska agencija (QNA).

Diskutovali su i o značaju zajedničkog pristupa izazovima u vezi zaštite okoliša širom regije.

Šeik Tamim je izrazio podršku saudijskim inicijativama i drugim naporima koji će doprinijeti ostvareju ekoloških ciljeva, prema izvještaju.

Saudijska Arabija namjerava pokrenuti dvije inicijative u svrhu smanjenja emisija karbona, kao i zagađenosti i degradacije zemljišta.

Projekt pošumljavanja Bliskog istoka

Kako je rekao Bin Salman, inicijativom Zelena Saudijska Arabija predviđena je sadnja hiljadu milijardi stabala u zemlji u narednim decenijama. Cilja i na smanjenje emisije karbona kroz projekte obnovljive energije, koji će do 2030. proizvoditi 50 posto električne energije u zemlji, tvrdi Saudijska novinska agencija (SNA).

Rijad će raditi sa ostalim arapskim zemljama na inicijativi da se širom Bliskog istoka posadi još 40 hiljada milijardi stabala, što bi, prema izvještajima, trebao biti jedan od najvećih programa pošumljavanja u svijetu.

Odnosi između Saudijske Arabije i Katara počeli su otopljavati ranije ove godine, nakon što je Rijad, zajedno sa svojim saveznicima Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Bahreinom i Egiptom, ukinuo kopnenu, zračnu i pomorsku blokadu Katara, koja je uvedena u junu 2017. godine.

Četiri zemlje optužile su Katar, između ostalog, za „podršku terorizmu“ i previše bliske odnose s Iranom, a spor je trajao do ove godine.

Katar je uporno poricao optužbe, te je upozoravao da prekid odnosa nema legitimno uporište.

Izvor: Agencije