Pjongjang optužuje UN da vodi politiku dvostrukih standarda

Nnema smisla da Ujedinjeni narodi preispituju lansiranje raketa Sjeverne Koreje, a ne radi ništa sa sličnim testovima naoružanja drugih zemalja.

Sjevernokorejski diplomata kaže da će 'dvostruki standardi' izazvati posljedice (EPA - Ilustracija)
Sjevernokorejski diplomata kaže da će 'dvostruki standardi' izazvati posljedice (EPA - Ilustracija)

Sjeverna Koreja je optužila Ujedinjene narode za dvostruke standarde zbog reakcije Vijeća sigurnosti UN-a na nedavna lansiranja raketa u ovoj zemlji te upozorila na posljedice takve politike.

Prošle sedmice je Sjeverna Koreja lansirala dvije balističke rakete kratkog dometa, uprkos rezolucijama UN-a koje zabranjuju takva testiranja Pjongjanga.

Vijeće sigurnosti UN-a je potom usvojio rezoluciju o obnavljanju mandata ekspertima koji nadgledaju sankcije Sjevernoj Koreji, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Sa sastanka odbora za nadgledanje sankcija Sjevernoj Koreji u petak, gdje je zastupljeno svih 15 članova Vijeća sigurnosti UN-a, poručeno da je značajna većina izrazila zabrinutost zbog najnovijih kršenja rezolucija o zabrani lansiranja balističkih raketa.

Nisu isključena nova testiranja

“Ovakav potez je negiranje našeg suvereniteta i očigledan dvostruki standard Vijeća sigurnosti UN-a na osnovu rezolucija koje su direktan proizvod američke neprijateljske politike prema Sjevernoj Koreji”, izjavio je visoki zvaničnik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova Jo Chol-su državnim medijima.

Sjevernokorejski diplomata je rekao da nema nikakvog smisla da UN preispituje samo lansiranje raketa njegove zemlje, a da pritom ne radi ništa sa sličnim testovima naoružanja drugih zemalja.

Jo Chol-su je naglasio da će takav dvostruki standard izazvati značajne posljedice, ali nije to dalje obrazložio.

Neki stručnjaci kažu da su lansiranja raketa Sjeverne Koreje, prva ove vrste u godinu dana, imala za cilj vršenje pritiska na novog američkog predsjednika Joe Bidena, a posmatrači kažu da bi Pjongjang mogao testirati ispaljivanje raketa većeg dometa u narednim sedmicama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO