Maduro optužio Facebook za ‘digitalni totalitarizam’

Facebook je potvrdio da je skinuo video u kojem je Nicolas Maduro promovirao venecuelanski lijek protiv korona virusa, ali bez dokaza.

Svjedoci smo digitalnog totalitarizma koje vrše nadnacionalne kompanije, saopćilo je Ministarstvo informiranja Venecuele (EPA)

Vlada Venecuele optužila je kompaniju Facebook za “digitalni totalitarizam”, nakon što je zamrzla nalog predsjednika Nikolasa Maduroa na 30 dana zbog kršenja politike te društvene mreže protiv širenja dezinformacija o COVIDU-19.

Facebook je za Reuters potvrdio i da je skinuo video u kojem je Maduro promovirao karvativir, venecuelanski lijek za koji tvrdi, bez dokaza, da može izliječiti bolest, prenosi Tanjug.

U saopćenju Ministarstva informiranja Venecuele navodi se da je Facebook postupao protiv “sadržaja usmjerenih na borbu protiv pandemije”, a karvativir opisuje kao lijek “nacionalne proizvodnje i inženjerstva”.

Facebook: Slijedimo preporuke WHO-a

“Svjedoci smo digitalnog totalitarizma koje vrše nadnacionalne kompanije, koje žele nametati svoje zakone zemljama svijeta”, saopćilo je Ministarstvo informiranja.

Facebook je odbio komentirati ovo saopćenje.

Maduro je u januaru opisao efekte preparata na bazi majčine dušice kao “čudotvorne” i preporučio taj preparat kao lijek koji neutralizira korona virus bez nuspojava, suprotno mišljenju medicinskih stručnjaka.

“Mi slijedimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije [WHO], koja tvrdi da za sada ne postoji lijek protiv korona virusa. Zamrznut ćemo [Madurov] profil na 30 dana zbog ponovljenog kršenja naših pravila”, navodi se u saopćenju Facebooka.

Izvor: Agencije