Guterres kritizirao nepravednu raspodjelu vakcina

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda kritizirao je bogate zemlje zbog ‘skladištenja’ vakcina protiv korona virusa mimo potreba.

Pozivamo razvijene zemlje da podijele neke od vakcina koje su kupili, rekao je Antonio Guterres (EPA)

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres kritizirao je razvijene zemlje zbog prekomjernog skladištenja vakcina i pozvao ih da ih podijele ostatku svijeta, uz ocjenu da je to jedini način da se iskorijeni epidemija korona virusa.

“Smatram da je vrlo nepravedan sistem raspodjele vakcina širom svijeta veoma zabrinjavajući”, rekao je on za kanadski televizijski kanal CBC, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

Guterres je kazao da je svima u interesu da se što brže i poštenije obezbijedi da se svi i svuda vakcinišu i dodao da se vakcine smatraju “globalnim javnim dobrom”.

Rasprava prije COVID pasoša

Šef UN-a kritizirao je bogate zemlje zbog “skladištenja” vakcina mimo potreba.

“Pozivamo razvijene zemlje da podijele neke od vakcina koje su kupili”, rekao je generalni sekretar UN-a i dodao da su mnoge zemlje obezbijedile više vakcina nego što im je potrebno.

Upitan o mogućem usvajanju pasoša za vakcinaciju, Guterres je kazao da prije bilo kakve odluke treba voditi “ozbiljnu raspravu da bi se obezbijedila pravičnost” te mjere.

“Najgore bi bilo da neke zemlje imaju [pasoš], a druge ne. Bilo bi poražavajuće kada bi to značilo da bi ljudi imali mogućnost kretanja u razvijenom svijetu, ali ne i u svijetu u razvoju”, upozorio je Guterres.

Izvor: Agencije