Blok Angele Merkel u padu šest mjeseci pred izbore

Prema anketama, sada vladajući blok podržava 25 posto ispitanika, malo ispred ekologa Zelenih, koji imaju podršku 23 posto anketiranih.

Brojevi epidemije korona virusom rastu, a podrška Uniji Angele Merkel opada (EPA)
Brojevi epidemije korona virusom rastu, a podrška Uniji Angele Merkel opada (EPA)

Vodeća ličnost u bloku desnog centra njemačke kancelarke Angele Merkel upozorila je da jača “raspoloženje za promjene” u Njemačkoj, gdje ankete ukazuju da glasači gube povjerenje u kancelarkinu partiju šest mjeseci uoči parlamentarnih izbora.

“Situacija je vrlo ozbiljna. Brojevi epidemije korona virusom rastu, a podrška Uniji [Angele Merkel] opada”, rekao je Markus Soder, guverner Bavarske i mogući kandidat za nasljednika Angele Merkel na izborima 26. septembra, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Merkel je ranije kazala da se neće kandidirati za peti mandat, a protivkandidat Soderu je Armin Laschet, guverner Sjeverne Rajne Vestfalije.

Mala prednost u odnosu na Zelene

Po anketi, čiji je rezultat objavljen u listu Bild am Sonntag, sada vladajući blok podržava 25 posto ispitanika, malo ispred ekologa Zelenih, koji imaju podršku 23 posto anketiranih.

Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD) lijevog centra je treća sa 17 posto.

Anketa je provedena među 1.447 glasača, a margina greške je do tri procentna poena.

Vladajuća grupa Krišćansko-demokratske unije (CDU) Angele Merkel i njene bavarske koalicione Krišćansko-socijalne unije (CSU), koja je osvojila gotovo 33 posto glasova 2017. godine, pogođena je skandalom navodnog profitiranja zastupnika od nabavke maski i frustracijom javnosti zbog sporosti vakcinacije u Njemačkoj.

Do petka je nešto više od 10 posto stanovništva dobilo po jednu dozu vakcine, dok je 4,5 posto dobilo obje doze.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO