Armenski premijer predat će ostavku u aprilu

Parlamentarni izbori u junu trebaju zaustaviti politička previranja koja potresaju Armeniju nakon poraza u Nagorno Karabahu.

U aprilu ću predati ostavku, ne radi ostavke, nego radi raspisivanja prijevremenih izbora, rekao je Nikol Pašinjan (EPA)
U aprilu ću predati ostavku, ne radi ostavke, nego radi raspisivanja prijevremenih izbora, rekao je Nikol Pašinjan (EPA)

Armenski premijer Nikol Pašinjan najavio je će u aprilu podnijeti ostavku, ali će ostati na dužnosti do prijevremenih izbora u junu, što je novi pokušaj da se prevlada politička kriza koja potresa tu kavkasku zemlju.

“U aprilu ću predati ostavku. Ne radi ostavke, nego radi raspisivanja prijevremenih izbora. No, i dalje ću obnašati dužnost privremenog predsjednika vlade”, rekao je on na skupu s Armencima, pokazuje videosnimka objavljena na njegovom profilu na Facebooku, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ako potvrdite [naš mandat], nastavit ćemo vam služiti bolje nego prije, u protivnom ćemo predati vlast onome koga izaberete”, kazao je Pašinjan.

Izgubljen rat u Nagorno Karabahu

Prijevremeni parlamentarni izbori raspisani za 20. juni trebaju zaustaviti politička previranja koja potresaju Armeniju nakon teškog poraza u ratu s Azerbajdžanom za vlast u Nagorno-Karabahu u jesen 2020. godine.

Pašinjan sedmicama nije reagirao na proteste i pozive da preda ostavku.

Opozicija ga je oštro kritizirala i nazivala “izdajnikom” zbog toga što je u novembru potpisao ugovor o prekidu neprijateljstva veoma nepovoljan za njegovu zemlju.

Ugovor je potpisan dok je položaj Armenije bio katastrofalan.

Zemlja je bila stjerana u kut i prisiljena na povlačenje na nekoliko ratišta, a azerbajdžanska vojska je prijetila glavnom gradu Gorskog Karabaha.

Vlast na krilima revolucije

Pašinjan koji je 2018. godine došao na vlast na krilima narodne revolucije i kritike pokvarenosti postsovjetskih elita, pojačao je nezadovoljstvo javnosti krajem februara kada je odlučio razriješiti nekolicinu visokih vojnih dužnosnika, optuživši ih za planiranje državnog udara.

Vlast i opozicija su se na kraju dogovorili da će u junu organizirati prijevremene izbore.

Nakon tog dogovora, vanredno stanje proglašeno zbog rata je ukinuto, a armenski Ustavni sud naredio je da se odustane od kaznenog progona bivšeg predsjednika Roberta Kočarjana, Pašinjanovog kritičara.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO