UNESCO upozorava na ‘generacijsku katastrofu’ zbog zatvaranja škola

Broj djece s poteškoćama u čitanju prošle se godine povećao za više od 20 posto i na taj je način ‘poništen veliki napredak postignut u posljednja dva desetljeća’.

Očekuje se da će gubitak najviše osjetiti učenici zemalja Latinske Amerike i Kariba te država srednje i južne Azije (EPA)
Očekuje se da će gubitak najviše osjetiti učenici zemalja Latinske Amerike i Kariba te država srednje i južne Azije (EPA)

UNESCO je u petak upozorio na to da se u cijelom svijetu u 2020. godini za 20 posto povećao broj učenika koji nisu uspjeli steći neke osnovne vještine, poput čitanja, koje su očekivane za njihovu dob, zbog djelomičnog zatvaranja škola povezanih s pandemijom COVID-19.

Broj djece s poteškoćama u čitanju prošle se godine povećao za više od 20 posto i na taj je način “poništen veliki napredak postignut u posljednja dva desetljeća”, piše u izvještaju ove UN-ove institucije, koja upozorava na “generacijsku katastrofu”, koja se dogodila kao posljedica pandemije, prenosi Hina.

Ovaj ključni pokazatelj svake godine vrednuje vještinu čitanja među učenicima koji polažu stupnjeve CE1 i CE2 u frankofonim zemljama ili 2 i 3 u anglosaksonskim zemljama.

Moguće da će cijelo desetljeće biti poremećno

Riječ je o temeljnom znanju, koje, ako nije solidno, može dugoročno usporiti školovanje učenika.

UNESCO strahuje da bi čitavo desetljeće moglo biti poremećeno zbog krize s pandemijom i poziva da se ulože “iznimni napori da bi se nastava ipak održavala”.

“Kriza je pokazala u kojoj mjeri obrazovanje predstavlja globalno javno dobro koje se mora zaštititi”, rekla je za AFP Audrey Azoulay, generalna direktorica UNESCO-a, koja je, uoči sastanka ministara obrazovanja iz cijelog svijeta, koji treba biti održan u ponedjeljak, pozvala međunarodnu zajednicu da se angažira na ovom problemu.

No, u izvještaju se sa žaljenjem ističe da je “65 posto vlada zemalja s niskim prihodima smanjilo finansiranje obrazovanja, u usporedbi sa 35 posto u državama s visokim dohotkom”.

Većina zemalja odabrala djelimično otvaranje škola

Stoga se očekuje da će gubitak najviše osjetiti učenici zemalja Latinske Amerike i Kariba te država srednje i južne Azije.

Škole su još uvijek u potpunosti zatvorene u tridesetak zemalja, a među njima su Meksiko, Mađarska i Saudijska Arabija.

Većina zemalja odabrala je djelomično otvaranje školskih ustanova, poput Sjedinjenih Američkih Država, gdje gnjevni roditelji od početka godine organiziraju prosvjede.

Škole su čitavo vrijeme otvorene u nešto više od polovice zemalja svijeta (107 država), uglavnom u Africi, Aziji i Evropi.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO