SAD ponovo otvara diplomatsku komunikaciju s Palestinom

Ti su kanali bili prekinuti tokom administracije prethodnog predsjednika Donalda Trumpa.

Joe Biden je obnovio američke programe pomoći koji podržavaju ekonomski razvoj i dodjelu humanitarne pomoći za palestinski narod (EPA)
Joe Biden je obnovio američke programe pomoći koji podržavaju ekonomski razvoj i dodjelu humanitarne pomoći za palestinski narod (EPA)

Washington će “ponovo otvoriti diplomatske kanale komunikacije” s Palestinom, koji su bili prekinuti tokom administracije prethodnog predsjednika Donalda Trumpa, poručila je američka ambasadorica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield.

“Od januara je naš diplomatski angažman rukovođen premisom da održivi napredak ka miru mora biti zasnovan na aktivnim konsultacijama obje strane”, poručila je ona na videokonferenciji Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj izraelsko-palestinskom pitanju.

“U tom cilju, naša administracija poduzet će korake ka ponovnom otvaranju kanala komunikacije koji su bili prekinuti tokom prethodne administracije. Naš angažman ima isti cilj izgraditi podršku mirnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba”, kazala je američka ambasadorica.

SAD podržava dvodržavno rješenje

Iako je izrazila “kontinuiranu podršku Izraelu” svoje zemlje, Thomas-Greenfield je istaknula kako Sjedinjene Američke Države “želi vidjeti da i Izraelci i Palestinci čine korake ka dvodržavnom rješenju”.

Po pitanju dvodržavnog rješenja “pod čelništvom predsjednika Joa Bidena, Sjedinjene Američke Države ponovo su se obavezale na viziju obostrano dogovorenog rješenja, po kojem Izrael živi u miru i sigurnosti pokraj solidne palestinske države”.

“Vjerujemo da je najbolji način da se osigura budućnost Izraela kao demokratske i jevrejske države da se podrže legitimne aspiracije palestinskog naroda da ima vlastitu državu i da živi u miru i dostojanstvu”, kazala je.

Thomas-Greenfield je istaknula da je Biden obnovio američke programe pomoći koji podržavaju ekonomski razvoj i dodjelu humanitarne pomoći za palestinski narod.

Trump ukinuo pomoć Palestincima

“Konkretno, Sjedinjene Američke Države sa zadovoljstvom objavljuju 15 miliona dolara humanitarne pomoći za najranjivije zajednice na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze”, kazala je.

Donald Trump ukinuo je pomoć Palestincima vrijednu stotine miliona dolara, a tokom njegovog mandata američki diplomatski kontakti s Palestincima praktično su prekinuti.

Nakon što je Trump proglasio Jerusalem prijestonicom Izraela u decembru 2017. godine, Palestinske vlasti prekinule su sve zvanične odnose s Bijelom kućom i State Departmentom, iako se sigurnosna saradnja nastavila, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO