Kissinger: Bez dogovora SAD-a i Kine svijet ide u katastrofu

Ključno pitanje je da li SAD i njegovi zapadni saveznici mogu postići saglasnost s Kinom o novom svjetskom poretku, smatra bivši američki državni sekretar.

Henry Kissinger je utjecao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih (Reuters)

Bivši američki državni sekretar Henry Kissinger smatra da svijet može ući u opasno razdoblje kakvo je prethodilo Prvom svjetskom ratu ukoliko SAD ne postigne sporazum s Kinom o novom globalnom poretku koji će da garantirati stabilnost.

Poručio je na događaju u organizaciji Chatam Housea da je ključno pitanje da li SAD i negovi zapadni saveznici mogu postići saglasnost s Kinom o novom svjetskom poretku, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Utjecajni američki diplomata je mišljenja da ako se to ne dogodi i ako zapadni saveznici po tom pitanju ne postignu sporazum s Kinom, može doći do situacije sličnoj onoj u Evropi pred Prvi svjetski rat, a neki višegodišnji sukobi u nekom trenutku mogu izmaći kontroli.

Mogući sukobi nesagledivih razmjera

Kissinger je naglasio da je sada mnogo opasnije nego što je bilo tada, jer visokotehnološko naoružanje obje strane može dovesti do sukoba nesagledivih razmjera.

Reuters podsjeća da je ovaj američki diplomata, sada 97-godišnjak, utjecao na neke od najvažnijih događaja 1970-ih dok je obavljao funkciju američkog državnog sekretara pod predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom.

Izvor: Agencije