Kina uvela uzvratne sankcije Britaniji zbog ujgurskog pitanja

Pod kineskim sankcijama je i odvjetnik za ljudska prava Geoffrey Nice, bivši tužitelj u procesu protiv Slobodana Miloševića.

Organizacije za zaštitu prava navode da je Kina privela više od milion pripadnika muslimanske manjine Ujguri (EPA)

Kina je zamrzavanjem imovine i zabranom ulaska u zemlju sankcionirala devetero britanskih državljana, među kojima je i nekoliko parlamentarnih zastupnika, u odgovoru na sankcije službenog Londona kineskim dužnosnicima ranije ove sedmice zbog ujgurskog pitanja.

Sankcionirani su “maliciozno širili laži i dezinformacije”, stoji u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova objavljenom u petak na mrežnim stranicama ambasade Kine u Velikoj Britaniji, prenijela je Hina pozivajući se na dpa.

Među sankcioniranima su čelnik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta Tom Tugendhat, bivši vođa Konzervativne stranke Iain Duncan Smith, te Neil O'Brien, Tim Loughton i Nusrat Ghani. Na popisu su i članovi Doma lordova David Alton i Helena Kennedy, kao i odvjetnik za ljudska prava Geoffrey Nice, bivši tužitelj u procesu koji je pred Haaškim tribunalom vođen protiv Slobodana Miloševića i aktualni predsjednik Tribunala za Ujgure, te stručnjakinja za Ujgure Joanne Nicola Smith Finley.

Također su sankcionirani Povjerenstvo za ljudska prava vladajuće Konzervativne stranke, Tribunal za Ujgure, China Research Group, te londonski Essex Court Chambers.

Smith: Razljutiti Kinu znači dobiti ‘medalju časti’

Duncan Smith je izjavio da razljutiti Kinu znači dobiti “medalju časti”. “Naša je dužnost ukazivati na kršenja ljudskih prava kineske vlade u Hong Kongu i genocid nad Ujgurima. Mi koji živimo slobodno u pravnoj državi moramo govoriti umjesto onih koji nemaju svoj glas”, napisao je na Twitteru. “Ako ću time izazvati bijes Kine, nosit ću tu medalju časti”.

Od petka, svim navedenim pojedincima i članovima njihovih užih porodica zabranjen je ulazak u Kinu, Hong Kong i Makao. Zamrznuo je njihovo vlasništvo u toj zemlji, a kineskim građanima i institucijama zabranjeno s njima poslovno surađivati.

Britanske sankcije “temelje se ni na čemu osim na lažima i dezinformacijama, besramno krše međunarodni zakon i osnovne principe međunarodnih odnosa, neumjesno zadiru u kineske unutarnje poslove, te ozbiljno dovode u pitanje kinesko-britanske odnose”, stoji u saopćenju kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Dodaje se kako je britanski ambasador u Kini pozvan da “podnese dostojanstvenu predstavku, izražavajući čvrsto protivljenje i snažnu osudu”.

Sankcije uvele Britanija, SAD, Kanada i EU

Britanija je u ponedjeljak uvela sankcije protiv četiri viša dužnosnika u Kini i državne organizacije za sigurnost. To je prvi puta da je vlada u Londonu poduzela takve mjere zbog ujgurskoga pitanja. Nakon Britanije, slične sankcije – zamrzavanje imovine i zabranu putovanja – uvele su i Sjedinjene Američke Države, Kanada te Evropska unija.

EU je tako uvela restriktivne mjere protiv Kine zbog kršenja ljudskih prava prvi puta od masakra na Trgu Tiananmen 1989. godine.

U posljednjih nekoliko godina, na stotine etničkih Ujgura, Kazaka i Huia svjedočilo je o zatočeništvu u internacijskim logorima u kineskog provinciji Xinjiang, u sklopu, kako tvrde promatrači, vladine kampanje prisilne asimilacije etničkih manjina.

Kineska vlada tvrdi da su kampovi – kroz koje je prema procjenama od 2017. prošlo više od milion ljudi – “stručni obrazovni centri” namijenjeni iskorjenjivanju ekstremizma i terorizma.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO