Doživotni zatvor policajcima za ubistvo tursko-armenskog novinara

Urednik dvojezičnog tursko-armenskog lista ‘Agos’ i tada najpoznatiji turski novinar armenskog porijekla u svijetu Harman Dink je ubijen u januaru 2007.

Evropski sud za ljudska prava je 2010. naredio Turskoj isplatu 100.000 eura odštete Dinkovoj porodici (Arhiva)
Evropski sud za ljudska prava je 2010. naredio Turskoj isplatu 100.000 eura odštete Dinkovoj porodici (Arhiva)

Turski sud osudio je u petak dva bivša načelnika policije na doživotni zatvor zbog sudjelovanja u ubistvu armenskog novinara Hranta Dinka prije više od 14 godina.

Urednik dvojezičnog tursko-armenskog sedmičnog lista Agos i tada najpoznatiji turski novinar armenskog porijekla u svijetu, Dink je ubijen iz vatrenog oružja u januaru 2007. godine, kada je napuštao urede redakcije u Istanbulu.

Nakon njegovog smaknuća, u centru Istanbula se u znak žalosti okupilo nekoliko desetaka hiljada ljudi, prenosi Hina, pozivajući se na Anadoliju.

Stroge zatvorske kazne atentatorima

Godine 2011. njegov atentator Ogun Samast osuđen je na skoro 23 godine zatvora na maloljetničkom sudu, jer je u vrijeme počinjenja zločina imao 17 godina.

U januaru naredne godine na dožovotni zatvor zbog poticanja na ubistvo osuđen je Yasin Hayal.

Presudama suda u petak su na doživotni zatvor zbog uloge koju su imali u atentatu na armenskog novinara osuđeni bivši šef policijske obavještajne službe Ali Fuat Yilmaz, bez mogućnosti uvjetnog otpusta, te bivši šef policije Ramazan Akyurek.

Prema državnim medijima, sud je presudio da je ubistvo izvršeno u skladu s ciljevima tajne mreže povezane s Fetulahom Gulenom, imamom koji je izbjegao u SAD i kojeg Ankara optužuje da stoji iza pokušaja državnog udara u julu 2016. godine.

Gulen u SAD-u živi od 1999. godine i negira umiješanost u pokušaj puča.

Također je bio jedan od 13 od 76 optuženika u slučaju novinara Dinka koji je pobjegao pred turskim pravosuđem.

Radio na pomirenju Armenaca i Turaka

Ankara tvrdi da je Gulenova mreža desetljećima infiltrirana u tursku policiju i ostale državne institucije.

Evropski sud za ljudska prava je 2010. godine naredio Turskoj isplatu 100.000 eura odštete Dinkovoj porodici, tvrdeći da su turske vlasti propustile adekvatno zaštititi Dinka iako se znalo da mu ultranacionalisti rade o glavi.

Dink je radio na pomirenju između kršćanskih Armenaca i muslimanskih Turaka i stalno je bio proganjan zbog vrijeđanja “svega turskog”.

Zamjerali su mu izjave o armenskom identitetu i ubistvima Turaka nad Armencima 1915. godine.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO