Brazil dosegao 100.000 novooboljelih dnevno, rastu pritisci na Bolsonara

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog vakcinisanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnom nivou i zarazne lokalne varijante virusa.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju (EPA)

Brazil je u četvrtak zabilježio rekordnih 100.158 novih slučajeva zaraze korona virusom u posljednja 24 sata, saopštilo je brazilsko ministarstvo zdravstva, uslijed eksplozije epidemije i posljedičnog jačanja pritisaka na predsjednika Jaira Bolsonara.

Rekordni podaci, povrh 2.777 novih umrlih od posljedica COVID-a 19, zabilježeni su dan nakon što je Brazil premašio brojku od 300.000 ukupnog broja umrlih u pandemiji, što je najveći broj žrtava te bolesti u svijetu, iza Sjedinjenih Američkih Država.

Snažan rast broja oboljelih u Brazilu rezultat je kombinacije sporog vakcinisanja, nepostojanja koordinacije na nacionalnom nivou i zarazne lokalne varijante virusa, piše Reuters, prenosi Hina.

Sve je više onih koji Bolsonaru predbacuju pogrešno postupanje u odgovoru na pandemiju. Njegovi pokušaji da sabotira uvođenje karantina, pokazivanje prezira prema nošenju maski, te neprekidno izazivanje sumnje u vakcine, naišli su na oštre kritike.

Bolsonaro obećao ubrzati program vakcinacije

Bolsonaro je također suočen sa sve većim pritiscima za smjenom ministra vanjskih poslova Ernesta Arauja zbog pogreški u načinu na koji je ta zemlja odgovorila na COVID-krizu. Predsjednik Senata Rodrigo Pachec u četvrtak je rekao da se brazilska vanjska politika mora poboljšati, dodavši kako Bolsonaro mora odlučiti hoće li smijeniti Arauja.

Predsjednikov bliski saveznik i ideološki istomišljenik, Araujo se našao na meti kritika zbog pokušaja diskreditovanja kineske vakcine i neuspjeha da zemlji osigura vakcina iz američkih zaliha.

Ekstremno desni predsjednik Bolsonaro, koji je prošle godine dovodio u pitanje “utrku” za kupovinu vakcine, obećao je ubrzati brazilski program vakcinacije, najavivši cilj od milion doza vakcine dnevno, u usporedbi s oko 350.000 dnevno tokom prošle sedmice.

(EPA)

Zbog porasta zaraze Indija proširuje kampanju vakcinacije

Indija će uskoro proširiti kampanju vakcinacije tako što će obuhvatiti mlađe stanovnike, rekao je u petak ministar zdravstva u vrijeme kada se zemlja suočava s najvišim rastom zaraze u pet mjeseci, Hina prenosi agenciju Reuters.

Država koja proizvodi najviše vakcina na svijetu prekinula je velike isporuke vakcine AstraZenece kako bi mogla odgovoriti na domaću potražnju, ali ipak nije zabranila izvoz, rekao je vladin izvor naznačivši da će isporuke biti prorijeđene.

Kampanja vakcinacije od 1. aprila obuhvatit će svo stanovništvo starije od 45 godina, rekla je vlada.

Indijska vlada radi na tome da odgovori na potražnje brojnih svojih država kako bi vakcinacijom bilo obuhvaćeno svo odraslo stanovništvo jer su nove infekcije gotovo učetverostručene ovaj mjesec.

U Ukrajini najveći broj novooboljelih u jednom danu

U Ukrajini je tokom jučerašnjeg dana potvrđeno 18.132 novih slučajeva korona virusa, što je od početka pandemije najveći broj oboljelih u jednom danu, saopštio je ukrajinski ministar zdravlja Maksim Stepanov.

On je na Facebooku napisao da je među novim pacijentima 923 djece i 435 zdravstvenih radnika, piše Tanjug pozivajući se na Reuters.

U istom periodu preminulo je 326 osoba.

Od početka pandemije u Ukrajini je od korona virusa obolelo 1.614.707 osoba, a preminulo je 31.461 osoba.

(EPA)

Mađarska ne popušta mjere zbog porasta zaraze

Mađarska još nema prostora za popuštanje mjera zatvaranja zbog porasta zaraze korona virusom, rekao je u petak premijer Viktor Orban, dodajući da će ljekari početi vakcinisati trudnice Pfizer-BioNTechovim i Moderninim vakcinama.

Orban je rekao da vlada planira nakon vikenda ograničiti broj kupaca koji smiju ulaziti u trgovine te da će ih možda držati duže otvorene navečer. Odluke će biti objavljene u subotu.

Mađarska je u petak izvijestila o rekordno visokom dnevnom broju od 275 umrlih od COVID-a 19, piše Reuters, prenosi Hina.

Bolnice su pod “vanrednim” pritiskom, rekao je u srijedu glavni hirurg, jer je zemlja postala žarište trećeg vala pandemije koja je posebno pogodila srednju Evropu.

Orban je rekao da je teško predvidjeti kada će biti vrhunac trećeg vala pandemije, koji je zahvatio regiju potaknut širenjem zaraznije varijante virusa prvi put otkrivene u Britaniji.

Rekao je da je glavno pitanje bilo kako brzo broj zaraženih može početi opadati kad prođe vrhunac.

Izvor: Agencije