Biden najavio da će se vjerovatno kandidirati 2024.

Američki predsjednik je rekao kako će u tom slučaju njegov kandidat za potpredsjednika ponovo biti Kamala Harris.

Joe Biden kaže kako je Kamala Harris veoma dobar partner (EPA)

Američki predsjednik Joe Biden je izjavio kako razmišlja o tome da se kandidira na američkim predsjedničkim izborima 2024. godine, pošto se sve do sada nije htio izjasniti o tome, dodajući da će u tom slučaju njegov kandidat za potpredsjednika ponovo biti Kamala Harris.

“Odgovor je – da, planiram se ponovo kandidirati”, rekao je američki predsjednik, kojem je 78 godina, na svojoj prvoj konferenciji za medije u Bijeloj kući.

Svoj je odgovor ublažio rekavši da ima respekta prema “sudbini”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

“Ne znam odakle ste (…), ali ja imam velik respekt prema sudbini. Nikad nisam sa sigurnošću planirao četiri i po, tri i po godine unaprijed.”

Trump kao mogući protukandidat

Odgovarajući na pitanje misli li da će mu protukandidat opet biti njegov prethodnik u Bijeloj kući Donald Trump, rekao je kako “o tome doista ne razmišljam, nemam pojma”.

“Uopće ne znam ko će biti kandidat Republikanske stranke (…), znate li vi?”, upitao je.

Novinarki koja ga je pitala hoće li ponovo izabrati Kamalu Harris, prvu ženu na dužnosti potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, za svog pratitelja u kampanji, kazao je kako “to svakako očekujem”.

“Doista dobro radi. Ona je veoma dobar partner.”

Bivša senatorica i državna advokatica, kojoj je 56 godina, među kandidatima je koji se spominju na predsjedničkim izborima u novembru 2024. godine.

Najstariji predsjednik u historiji SAD-a

Biden je stupio na dužnost kao najstariji predsjednik u historiji SAD-a i neki nagađaju da će moći završiti samo jedan četverogodišnji mandat.

Nije uobičajeno baviti se kandidaturom za reizbor tako rano na početku mandata, ali Bidenove godine i mogućnost da se republikanac Trump ponovo kandidira potaknuli su preuranjena nagađanja o izborima 2024. godine.

Biden je u četvrtak održao svoju prvu službenu konferenciju za novinare u Bijeloj kući, 64 dana od preuzimanja dužnosti.

Bio je pred novinarima više od sat vremena, izgledao je dobro pripremljen i mirno je odgovarao na pitanja, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije