Von der Leyen: Unija do sada izvezla 77 miliona vakcina

To je gotovo dvostruko više od ranijih podataka koje je Evropska komisija objavila; po ranijim podacima, iz Evropske unije je izvezen 41 milion doza.

Ursula Von der Leyen je najavila da će do kraja tromjesječja Uniji biti isporučeno 100 miliona doza (EPA)
Ursula Von der Leyen je najavila da će do kraja tromjesječja Uniji biti isporučeno 100 miliona doza (EPA)

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen objavila je u četvrtak da je čelnike zemalja članica Evropske unije na njihovu virtualnom samitu izvijestila o novim podacima po kojima je iz Unije od početka decembra prošle godine izvezeno 77 miliona doza vakcina protiv COVID-19, od čega u Veliku Britaniju 21 milion.

To je gotovo dvostruko više od ranijih podataka koje je EK objavio; po ranijim podacima, iz EU-a je bilo izvezeno 41 milion doza.

Izvoz u Veliku Britaniju je više nego dvostruko veći u odnosu na ranije podatke, 21 milion odnosu na ranijih deset miliona.

U EU je ostalo 88 miliona doza za vakcinisanje njenih građana.

Von der Leyen je najavila da će do kraja ovog tromjesječja Uniji biti isporučeno 100 miliona doza, a u drugom 360 miliona doza.

‘Ne smijemo biti naivni oko vakcina’

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli rekao je ranije u četvrtak da EU ne smije biti naivna i da je vrijeme da primjeni načelo reciprociteta i proporcionalnosti za odobrenje izvoza vakcina.

“Moramo ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina i kampanju vakcinisanja unutar EU-a i van nje. Ali, ne možemo sebi dopustiti da budemo naivni. Vrijeme je za primjenu načela reciprociteta i proporcionalnosti prije odobravanja izvoza iz EU-a”, rekao je on u obraćanju čelnicima država članica EU-a, koji su četvrtak poslije podne počeli svoj virtualni samit.

Evropska komisija odlučila je u srijedu pojačati nadzor nad izvozom vakcina protiv COVID-a 19 i zaprijetila blokiranjem pošiljki zemljama s višom stopom vakcinacija poput Velikee Britanije ili onim zemljama koje ne dijele doze koje proizvedu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO