Virginia prva država juga SAD-a koja je ukinula smrtnu kaznu

Bivša država segregacijskog juga SAD-a pridružila se 22 druge američke države koje su ukinule pogubljenja.

Virginia ima rekordan broj pogubljenja u američkoj historiji (EPA)
Virginia ima rekordan broj pogubljenja u američkoj historiji (EPA)

Američka savezna država Virginia u srijedu je ukinula smrtnu kaznu, što je simbolična odluka za tu državu koja ima rekordan broj pogubljenja u američkoj historiji, a ovom je odlukom postala prva bivša država segregacijskog juga koja je okončala primjenu smrtne kazne.

„Danas više nema mjesta smrtnoj kazni u ovoj državi“, rekao je demokratski guverner Ralph Northam na svečanosti u zatvoru Greensville, gdje su se do sada odvijala pogubljenja.

Ukidanje smrtne kazne je “dobra i moralna odluka”, rekao je, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Spomenuo je slučaj Earla Washingtona, hendikepiranog muškarca koji je 1984. osuđen na smrt, čije je pogubljenje ukinuto samo devet dana prije predviđenog datuma.

Oslobođen je 2000. godine.

Pogubljeno 296 Afroamerikanaca

„Sistem je omogućio da nedužna osoba bude osuđena za ubistvo i ako je Earl Washington jedina osoba za koju znamo da je spašena iz hodnika smrti u Virginiji, možemo li biti sigurni da nije bilo i drugih?”, rekao je Northam.

„Ne možete izreći ovu presudu ako niste 100 posto sigurni da ste u pravu, i ne možete ju izreći ako znate da sistem ne funkcionira jednako za sve”, objasnio je i naglasio da su 296 od 377 pogubljenih zatvorenika u 20. stoljeću bili Afroamerikanci.

Nakon dugih i teških rasprava dva doma te države su početkom godine izglasala ukidanje smrtne kazne i tako se Virginia pridružila 22 američke države gdje je smrtna kazna već ukinuta i tri druge u kojima traje moratorij (Kalifornija, Oregon i Pennsylvanija).

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO