UN potvrdio da je saudijski zvaničnik prijetio izvjestiteljici UN-a

Agnes Callamard je rekla da joj je na sastanku u UN-u Ženevi prijećeno smrću.

Agnes Callamard vodila je istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Reuters)
Agnes Callamard vodila je istragu o ubistvu saudijskog novinara Jamala Khashoggija (Reuters)

Ured za ljudska prava Ujedinjenih nacija potvrdio je objavljene tvrdnje nezavisnog eksperta Agnes Callamard, koja je vodila istragu o ubistvu novinara Jamala Khashoggija, a koja je izjavila da joj je visoki saudijski zvaničnik prijetio.

U elektronskoj poruci upućenoj Reutersu, glasnogovornik Ureda Rubert Colville potvrdio je pisanje Guardiana, u kojem stoji da je Agnes Callamard, izvjestiteljica UN-a za vansudska ubistva, bilo prijećeno.

Britanski list je citirao Callamard, koja je rekla da je saudijski zvaničnik prijetio da će se „pobrinuti za nju“, ako ne bude odmjerena u istrazi o ubistvu saudijskog novinara.

UN informisao Callamard

Colville je rekao da je UN-ov ured informisao Callamard o prijetnji, te o tome obavijestio i organe UN-a  za sigurnost.

Callamard je reka Guardianu da je prijetnja iznesena u januaru 2020. tokom sastanka između saudijskih i UN-ovih zvaničnika u Ženevi i da ju je o njoj izvijestio kolega iz UN-a.

Callamard je vodila UN-ovu istragu o ubistvu Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu u oktobru 2018., koje su izvršili saudijski agenti.

Saudijski zvaničnici nisu odgovorili na upit za komentar, a nije odgovorila niti Callamard.

Ona je u izvještaju iz 2019. zaključila da postoje „vjerodostojni dokazi“ da su saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman i viši zvaničnici te zemlje odgovorni za ubistvo kolumniste Washington Posta, koji je živio u SAD-u.

Bin Salman je porekao da je učestvovao u zločinu.

Nakon što je saudijska delegacija kritikovala rad Callamard, piše Guardian, jedan visoki saudijski zvaničnik rekao je da je razgovarao sa ljudima koji su se spremni „pobrinuti za nju“.

Kritikovala Saudijsku Arabiju

„Prijetnja smrću. Tako je to shvaćeno“, rekla je Callamard.

„Ljudi koji su bili prisutni, jasno su dali do znanja saudijskoj delegaciji da je to apsolutno neprihvatljivo“, dodala je.

Callamard je kritikovala odluku saudijskog suda iz septembra o zatvaranju osam osoba na do 20 godina zatvora za ubistvo, optuživši kraljevinu da „ismijava pravdu“ time što ne kažnjava više visokih zvaničnika.

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena, koja je zauzela nešto čvršći stav prema stanju ljudskih prava u Saudijskoj Arabiji, prošlog mjeseca je objavila izvještaj američkih obavještajaca u kojem stoji da je Bin Salman odobrio operaciju da se Khashoggi otme ili ubije.

Saudijska vlada je odbacila te navode i rekla da je gnusno ubistvo djelo odmetničke grupe.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO