Twitter i Facebook moraju se boriti protiv dezinformacija o vakcini

Ocjenjuje da ima 59 miliona pretplatnika koji su protivnici vakcinacije na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu,

Mark Zuckerberg, Jack Dorsey i šef Googlea Sundar Pichai bit će saslušani u Kongresu o njihovim naporima suzbijanja dezinformacija o korona virusu (EPA)

Dvanaest američkih državnih odvjetnika pozvalo je u srijedu Facebook i Twitter da se oštrije bore protiv širenja lažnih informacija o vakcinama protiv COVID-a 19, uključujući i brisanjem računa nekih okorjelih aktivista protivnika vakcinisanja, rekla je državna odvjetnica New Yorka.

U pismu upućenom u srijedu Jacku Dorseyju i Marku Zuckerbergu, šefovima Twittera i Facebooka, državni odvjetnici New Yorka i 11 drugih država ističu “zabrinutost upotrebom njihovih platformi za širenje lažnih informacija”, prenijela je Hina pozivajući se na AFP.

Iako se posljednjih sedmica bitno ubrzala kampanja vakcinisanja u Sjedinjenim Američkim Državama, “dezinformacije koje se šire putem vaših platformi su pojačale nesklonost vakcinama, što će usporiti ekonomski oporavak i izazvati više nepotrebnih smrtnih ishoda zaraza”.

Milioni protivnika vakcina

U pismu se navode podaci Centra za suzbijanje digitalne mržnje, koji ocjenjuje da ima 59 miliona pretplatnika koji su protivnici vakcinacije na Facebooku, Instagramu, Twitteru i YouTubeu, ali se ne precizira radi li se o pretplatnicima u Sjedinjenim Američkim Državama ili i u drugim zemljama.

Iako su nedavne mjere koje su dvije tvrtke poduzele protiv dezinformacija “korak u dobrom smjeru”, državni odvjetnici im predbacuju što sa svih svojih platformi nisu izbrisali račune hiljada “zloglasnih” aktivista protiv vakcina.

Njih dvanaest je odgovorno za 65 posto sadržaja protiv vakcina na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Mnogi su posebno usmjereni na afroameričku manjinu, već od prije nepovjerljivu prema vakcinama, često iz historijskih razloga.

Državni odvjetnici posebno kritiziraju Facebook jer nije upozorio Facebook grupe koje je osnovao jedan od tih aktivista antivaksera, Larry Cook.

Osim državne odvjetnice New Yorka, pismo su potpisali državno odvjetnici Connecticuta, Delawarea, Iowe, Massachusettsa, Michigana, Minnesote, Sjeverne Karoline, Oregona, Pennsylvanije, Rhode Islanda i Virginije.

Taj poziv je upućen uoči saslušanja Marka Zuckerberga, Jacka Dorseya i šefa Googlea Sundara Pichaija u Kongresu o njihovim naporima suzbijanja dezinformacija.

Izvor: Agencije