Turska osudila neprihvatljive primjedbe francuskog predsjednika

Macron je iznio tvrdnju da se Turska ‘pokušava miješati’ u francuske predsjedničke izbore planirane za 2022. godinu.

Turska protestvovala zbog Macronovih primjedbi (EPA)
Turska protestvovala zbog Macronovih primjedbi (EPA)

Zvanična Ankara je osudila nedavne izjave francuskog predsjednika  Emmanuel Macron o Turskoj i njenom lideru, nazvavši ih neprihvatljivim, prenosi Anadolija.

Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Republike Turske Hami Aksoy kazao je da je izjava francuskog predsjednika Macrona suprotna prijateljstvu i savezništvu između dvije zemlje i da je neprihvatljiva.

Turska se pokušava umiješati u francuske izbore

Aksoy je također rekao da se radi o “nepravednim i nedosljednim” izjavama u vezi s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i Turskom.

Tokom intervjua emitovanog u utorak na TV kanalu “France5“, Macron je iznio tvrdnju da se Turska “pokušava miješati” u francuske predsjedničke izbore planirane za 2022. godinu.

“Mislimo da su te izjave gospodina Macrona nedosljedne u trenutku kada poduzimamo korake da napetost u odnosima dvije zemlje zamijenimo smirenjem i prijateljstvom”, naglasio je Aksoy.

Izvor: Agencije

Povezane

Prva turska nuklearna elektrana, izgrađena uz pomoć Rusije, izazvala je zabrinutost zbog njene sigurnosti i potencijalnog korištenja za proizvodnju nuklearnog oružja.

11 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO