Suecki kanal i dalje blokiran, brodovi stvorili gužvu

Akcija izvlačenja nasukanog broda u posljednja 25 sata polučila je zanemarive rezultate.

Ogromni brod popriječio se u kanalu, što onemogućava bilo kakav promet tom rutom (AFP)

Egipatska uprava Sueckog kanala (SCA) saopćila je da privremeno obustavlja navigaciju kroz jednu od najprometnijih svjetskih brodskih ruta dok nasukani kontejnerski brod MV Ever Given ne isplovi.

Saopćenje je stiglo u četvrtak nakon što je oseka tokom noći usporila napore da se pomakne masivni brod koje je zaustavilo promet u oba smjera duž kanala i stvorilo jedno od najgorih zastoja viđeno u posljednjih nekoliko godina.

Oslobađanje broda može potrajati sedmicama.

Najkraća pomorska ruta iz Evrope u Aziju još je blokirana, a deset tegljača od srijede pokušava osloboditi jedan od najvećih kontejnerskih brodova na svijetu koji se nasukao u Sueckom kanalu.

Veliki kontejnerski brod blokirao je kanal nakon što se nasukao pošto ga je zahvatio nalet vjetra, objavila je u srijedu pomorska kompanija koja njime upravlja.

Tajvanski brod MV Ever Given dugačak je 400 metara, a širok 59. Popriječio se u kanalu, što onemogućava bilo kakav promet tom rutom.

Satelitska fotografija nasukanog broda (AFP)

U četvrtak, akcija je nastavljena, dok stranice za praćenje brodova pokazuju gužvu koja je nastala zbog blokade saobraćaja. Prema tim stranicama, zabilježen je samo mali napredak u akciji pomjeranja broda u posljednja 24 sata.

Najmanje 150 brodova čeka da prođe kanalom, tvrde vlasti.

Moguće promjene ruta brodova

Eksperti za plovidbu tvrde da  će, ako se problem ne riješi u narednih 24-48 sati, mnogi brodovi preusmjeriti na rutu oko Afrike, što će im produžiti putovanje za čitavu sedmicu.

Američka cijena nafte pala je za 1,81 posto, na 60,07 dolara po barelu.

Po stranici koja prati kretanje brodova Vessel Finder, brod je bio na putu za Rotterdam.

Japanski vlasnik broda izvinio se za incident, te naveo da radi sa menadžmentom kompanije i lokalnim zvaničnicima kako bi se brod pokrenuo, ali i da je „operacija ekstremno teška“.

Sueckim kanalom, otvorenim 1869, prolazi oko 10 posto međunarodne pomorske trgovine. Gotovo 19.000 brodova prošlo je njime prošle godine, a kanal je ključni izvor prihoda za Egipat, kojem je u 2020. donio 5,61 milijardi dolara, tvrdi Hina, pozivajući se na Reuters.

Oko 30 posto svjetske količine kontejnerskih brodova svakodnevno prolazi kanalom prenoseći sve, od goriva do robe široke potrošnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije