Sjeverna Koreja lansirala dva projektila za koje se sumnja da su balističke rakete

Sjevernokorejske balističke rakete zabranjene su Rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, a ako se lansiranje potvrdi, to bi predstavljalo novi izazov za Bidenove napore u saradnji s Pjongjangom.

Ovo je najveći sjevernokorejski incident otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru (KCNA via AFP)
Ovo je najveći sjevernokorejski incident otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru (KCNA via AFP)

Sjeverna Koreja u četvrtak je lansirala najmanje dva projektila za koja se sumnja da su balističke rakete, potvrdili su Reutersu zvaničnici Južne Koreje, Japana i SAD-a, piše Hina.

To je najveći sjevernokorejski incident otkako je američki predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost u januaru.

Sjevernokorejske balističke rakete zabranjene su Rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, a ako se lansiranje potvrdi, to bi predstavljalo novi izazov za Bidenove napore u saradnji s Pjongjangom, koji su do sada odbijeni, objavio je Reuters.

Neidentifikovani projektili

Iz vojnog štaba Južne Koreje potvrđeno je da su najmanje dva “neidentifikovana projektila” ispaljena u more iz sjevernokorejske provincije Južni Hamgjong na istočnoj obali.

Južnokorejske i američke obavještajne službe analiziraju podatke o lansiranju radi dodatnih informacija, navodi se u saopštenju.

Američki zvaničnici također su potvrdili Reutersu da je Sjeverna Koreja izvela novo lansiranje projektila, ne nudeći detalje o vrsti lansiranog naoružanja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO