Sedam lidera EU uputili pismo Evropskoj komisiji

Lideri izražavaju zabrinutost zbog onoga što oni vide kao malo prostora za donošenje individualnih politika država članica.

Lideri smatraju da bi EU trebalo da promoviše sve dostupne tehnologije sa nultom i niskom emisijom posvećene klimatskoj neutralnosti (Al Jazeera)
Lideri smatraju da bi EU trebalo da promoviše sve dostupne tehnologije sa nultom i niskom emisijom posvećene klimatskoj neutralnosti (Al Jazeera)

Sedam lidera država članica EU, uključujući slovenskog premijera Janeza Janšu, obratili su se pismu Evropskoj komisiji izražavajući zabrinutost zbog onoga što oni vide kao malo prostora za donošenje individualnih politika država članica, uključujući razvoj nuklearne energije u okviru napora za postizanje klimatskih ciljeva.

Pismo su potpisali Janša, njegov češki kolega Andrej Babiš, francuski predsjednik Emmanuel Macron, mađarski premijer Viktor Orban, poljski premijer Mateuš Moravjecki, rumunski premijer Florin Kicu i slovački kolega Igor Matovič, prenosi Tanjug.

STA, koja je imala uvid u pismo, piše da su šefovi država ili premijeri sedam zemalja istakli da su i dalje u potpunosti posvećeni klimatskom planu za 2030. godinu.

Malo prostora za internu politiku

Međutim, oni se brinu da put koji je trenutno određen za postizanje ovog cilja ostavlja malo prostora za donošenje interne politike u skladu sa uvjetima specifičnim za zemlju.

Lideri smatraju da bi EU trebalo da promovira sve dostupne tehnologije sa nultom i niskom emisijom posvećene klimatskoj neutralnosti, kao i da slijedi druge ciljeve energetske politike, posebno nuklearnu, čiji je razvoj jedan od primarnih ciljeva Ugovora o osnivanju Euratomske zajednice, obavezujući institucije EU da ga promovišu.

Pismo je upućeno predsjednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen, izvršnom potpredsjedniku Evropske komisije Fransu Timmermansu, evropskoj komesarki za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala Mairead McGuinness i evropskoj komesarki za energetiku Kadri Simson.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO