Sassoli: Evropska unija ne smije biti naivna oko vakcina

Moramo ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina i kampanju vakcinisanja unutar Evropske unije i van nje, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta.

Vrijeme je za primjenu načela reciprociteta i proporcionalnosti prije odobravanja izvoza iz Evropske unije, rekao je David Sassoli (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli izjavio je u četvrtak da Evropska unija ne smije biti naivna i da je vrijeme da primijeni načelo reciprociteta i proporcionalnosti za odobrenje izvoza vakcina.

“Moramo ubrzati proizvodnju i distribuciju vakcina i kampanju vakcinisanja unutar EU-a i van nje. Ali, ne možemo si dopustiti da budemo naivni. Vrijeme je za primjenu načela reciprociteta i proporcionalnosti prije odobravanja izvoza iz EU-a”, rekao je on u obraćanju čelnicima država članica EU-a, koji su četvrtak poslije podne počeli svoj virtualni samit.

Čelnici 27 država članica EU-a su počeli virtualni dvodnevni sastanak na vrhu, na kojem će dominirati tema borbe protiv pandemije COVID-19 i nastojanja da se ubrza vakcinisanja stanovništva, a gost samita preko viedoveze bit će američki predsjednik Joe Biden.

Pojačan nadzor nad izvozom vakcina

Čelnici će, između ostalog, raspravljati o pitanju izvoza vakcina, što je jako zaoštrilo odnose EU-a i Velike Britanije.

Evropska komisija je u srijedu odlučila pojačati nadzor nad izvozom vakcina protiv COVID-19, uvodeći načela reciprociteta i proporcionalnosti, kao nove kriterije koje proizvođači moraju poštovati da bi dobili odobrenje za izvoz.

Sassoli se u govoru osvrnuo i na odnose s Kinom, s kojom je EU nedavno potpisao sporazum o investicijama, ali su se odnosi posljednjih dana pogoršali, nakon što je EU uveo sankcije protiv pojedinaca u Kini odgovornih za kršenje ljudskih prava manjinske muslimanske zajednice Ujgura.

Kina je na to uzvratila sankcijama prema pet članova EP-a i članovima Političkog i sigurnosnog odbora Vijeća EU-a.

Sassoli je rekao da će EP, kada uskoro bude razmatrao sporazum o investicijama, voditi računa da interesi slobodne trgovine ne prevagnu nad ljudskim i temeljnim pravima.

Također je pozdravio obnovu saradnje između EU-a i nove američke administracije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO