SAD izdvaja još 10 milijardi dolara za vakcinaciju

Bit će izdvojene tri milijarde dolara za jačanje povjerenja u vakcine.

Šest milijardi dolara ići će domovima zdravlja za proširenje vakcinacije, testiranja i drugo (EPA)

Bijela kuća objavila je danas da izdvaja još 10 milijardi dolara u cilju povećanja stope vakcinacije u enklavama sa niskim prihodima, manjinama i selima širom zemlje.

Napori, koji se finansiraju kroz paket pomoći za korona virus od 1,9 hiljada milijardi dolara, usvojen ranije ovog mjeseca, uključit će šest milijardi dolara za domove zdravlja za proširenje vakcinacije, testiranja i druge preventivne zdravstvene zaštite za populacije sa većim rizikom od virusa, navodi Tanjug, pozivajući se na AP.

Administracija predsjednika Joea Bidena, koja će početi izdvajati novac u aprilu za skoro 1.400 centara širom zemlje, rekla je da domovi zdravlja, također, mogu koristiti sredstva za modifikaciju i poboljšanje infrastrukture i dodavanje mobilnih jedinica.

Umrlo više od 545 hiljada ljudi

Pored toga, Bidenova administracija saopštila je da izdvaja tri milijarde dolara za jačanje „povjerenja u vakcine“.

Oko 300 miliona dolara namijenjeno je uslugama zdravstvenih radnika u zajednici za podršku prevenciji i kontroli COVID-19, a dodatnih 32 miliona za obuku, tehničku pomoć i procjenu, navela je Bijela kuća.

Pandemija korona virusa ubila je više od 545.000 ljudi u SAD-u, prema podacima prikupljenim na Univerzitetu Johns Hopkins.

Izvor: Agencije