SAD i EU približili stavove o Kini

SAD i Evropska unija su približili stavove po pitanju odnosa prema ponašanju Kine koje Washington smatra agresivnim i nasilnim.

SAD i Evropska unija su približili stavove po pitanju odnosa prema ponašanju Kine koje Washington smatra agresivnim i nasilnim. (EPA)
SAD i Evropska unija su približili stavove po pitanju odnosa prema ponašanju Kine koje Washington smatra agresivnim i nasilnim. (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken izjavio je u četvrtak da su odnosi između NATO-a i Evropske unije ključni za suočavanje s postojećim izazovima te da je saradnja među saveznicima važnija nego ikad u nedavnoj historiji, prenosi Hina.

Blinken je u utorak i srijedu sudjelovao na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a, razgovarao s čelnicima Komisije, a u četvrtak treći i zadnji dan svoje posjete razgovarao je s belgijskom ministricom vanjskih poslova Sophie Wilmes.

“Došao sam ovdje s ciljem da jasno pokažem odlučnost Sjedinjenih Američkih Država za revitalizaciju našeg savezništva i partnerstva”, rekao je Blinken nakon susreta s ministricom Wilmes.

Blinken je rekao da je u savezništvu između EU-a i NATO-a moguće prevladati bilo koje izazove koji sada stoje pred njima, poput COVID-a 19, uspona Kine, klimatskih promjena, Rusije ili utrke s tehnološkim suparnicima.

Ranije tokom dana je saopćeno da su Sjedinjene Američke Države i Evropska unija približile stavove po pitanju odnosa prema ponašanju Kine koje Washington smatra agresivnim i nasilnim.

Američko-evropskog dijaloga o Kini

Blinken i najviši zvaničnici EU-a saglasili su se u srijedu u Briselu o pokretanju američko-evropskog dijaloga o Kini, “radi razmatranja niza povezanih izazova i prilika”, prema riječima šefa evropske diplomatije Josepa Borrella, prenijela je Beta.

Blinken je rekao da želi da radi sa američkim partnerima na “pronalaženju načina unapređenja zajedničkih ekonomskih interesa i suprotstavljanja nekim od agresivnih i nasilnih poteza Kine”.

Borrell je, poslije sastanka sa Blinkenom, kazao da dvije strane “dijele procjenu uloge Kine kao partnera, konkurenta i sistemskog rivala”, dok je Blinken ukazao na značaj savezništava i međunarodnih partnerstava za administraciju predsjednika SAD-a Joea Bidena.

EU je najveći trgovinski partner Kine, ali su dvije strane i ozbiljni ekonomski konkurenti.

SAD, EU, Velika Britanija i Kanada zamrzli su u ponedjeljak imovinu i zabranili ulazak u zemlju grupi kineskih zvaničnika iz regiona Xinjiang, a Peking je uzvratio sankcijama protiv deset Evropljana, među kojima su zastupnici i akademici, i protiv četiri institucije.

Odnos prema Ujgurima

Kina je prvobitno negirala da u Xinjiangu postoje logori u kojima su zatvoreni pripadnici muslimanske manjine Ujguri, ali je kasnije počela da ih opisuje kao centre za obuku za posao i za ponovnu edukaciju onih koji su bili izloženi djelovanju ekstremista.

Kineski zvaničnici odbacuju sve tvrdnje o kršenju ljudskih prava Ujgura u takvim centrima.

Blinken se ranije u srijedu u sjedištu NATO-a sastao sa šefovima diplomatija zemalja članica alijanse, kojima je rekao da su saveznice “mnogo jače i efikasnije kada djeluju zajedno, nego što je bilo koja od njih samostalno”.

Blinken je rekao da “SAD neće primoravati saveznike na izbor ‘mi ili oni’ po pitanju odnosa prema Kini”.

Iako je upozorio na prijeteće ponašanje Kine, Blinken je rekao da to ne znači da zemlje ne mogu da sarađuju s Kinom gdje je moguće, na primer po pitanju izazova kao što su klimatske promjene i zdravstvena sigurnosti”.

Blinken je ukazao na vojnu agresivnost Kine i na, kako je rekao, njene “napore da ugrozi slobodu navigacije, da vojno djeluje u Južnom kineskom moru, da targetira zemlje širom indo-pacifičkog regiona sve sofisticiranijim vojnim sposobnostima”.

Simbol obnove savezništva

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je da alijansa “ne smatra Kinu za neprijatelja”, ali je dodao da uspon Kine “ima direktne posljedice po sigurnost” saveznika, ukazavši da Peking ulaže velika sredstva u vojnu opremu.

“Još značajnije je da je Kina zemlja koja ne dijeli naše vrijednosti. To vidimo na osnovu načina na koji se odnose prema demokratskim protestima u Hong Kongu, na osnovu represije koju vrše nad manjinama u vlastitoj zemlji, nad Ujgurima”, rekao je Stoltenberg.

Dolazak nove američke administracije predsjednika Joea Bidena donio je zaokret u odnosima s EU-om, nakon četverogodišnje vladavine Donalda Trumpa, koja je bila obilježena nepredvidljivošću i nepovjerenjem.

Snažan simbol obnove savezništva je i sudjelovanje američkog predsjednika Bidena na virtualnom samitu čelnika EU-a. On će se u četvrtak navečer obratiti video-vezom šefovima država ili vlada Europske unije.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO