Porast govora mržnje i zločina iz mržnje u Evropi

Fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen, smatraju stručnjaci.

Francusko-jevrejska organizacija studenata je 2014. pokrenula sudski postupak protiv govora mržnje na Twitteru (EPA)

Vijeće Evrope izrazilo je u četvrtak zabrinutost zbog porasta govora mržnje i zločina iz mržnje u mnogim dijelovima Evrope.

Kako je na online konferenciji za novinare rekao Daniel Holtgen, specijalni predstavnik za antisemitske, antimuslimanske i druge oblike vjerske netrpeljivosti i zločina iz mržnje pri Vijeću Evrope, ovo se posebno odnosi na online prostor, gdje je linija između slobode govora i govora mržnje tanka, prenosi Fena.

Naglasio je da se zakoni koji vladaju u Evropskoj uniji ne kreiraju u Silikonskoj dolini, aludirajući na velike kompanije poput Twittera, Facebooka i drugih društvenih mreža, koje su posljednjih nekoliko godina suočene s optužbama za stvaranje online prostora za podsticanje na govor mržnje.

Antisemitizam i antimuslimanski govor mržnje

“Naredne godine planiramo objaviti preporuke vezane za suzbijanje antisemitzma i antimuslimanskog govora mržnje”, naglasio je Holtgen, dodavši da fenomen govora mržnje protiv muslimana u virtualnom prostoru još uvijek nije dovoljno istražen, na čemu on i njegov ured trenutno rade.

U kontekstu mandata specijalnog predstavnika i njemačkog predsjedavanja Komitetom ministara Vijeća Evrope, tri ugledne ličnosti obratile su se na konferenciji za novinare.

Ahmed Shaheed, specijalni izvjestitelj Ujedinjenih naroda za slobodu ispovijesti, predstavio je svoj najnoviji izvještaj o antimuslimanskoj mržnji, u kojem je zaključio da je došlo do porasta broja incidenata motiviranih mržnjom protiv muslimana.

“Ono što je važno naglasiti ovdje je da treba biti omogućeno kritiziranje vjere i vjerskih načela, ali bez napada na pojedinačne osobe ili podsticanja na nasilje protiv vjerskih grupa zbog njihove ideologije”, kazao je Shaheed.

Dodao je da je jedna od grupa koje su najveće žrtve antimuslimanskih zločina iz mržnje žene, posebno u virtualnom svijetu.

Noemie Madar, predsjednica Asocijacije francusko-jevrejskih studenata (Union des Etudiants Juifs de France), također se obratila na konferenciji.

Sudski postupak protiv govora mržnje na Twitteru

Njena organizacija je 2014. godine pokrenula sudski postupak protiv ilegalnog govora mržnje na Twitteru.

“Ne može se dovoljno istaći da treba poštovati zakon države u kojoj zarađujete novac. Velike platforme poput Twittera misle da imaju svoje zakone. Nemoguće je biti platforma kao Twitter i velika kompanija i ne poštovati zakon”, kazala je Madar.

Regina Polak predstavila je svoj rad u svojstvu predstavnika predsedavajućeg OSCE-a u borbi protiv rasizma, ksenofobije i diskriminacije.

Istakla je važnost međureligijskog dijaloga u borbi protiv “netolerancije, antisemitizma, mržnje usmjerene prema muslimanima, kršćanima i drugim vjerskim grupama.“

“Iako je evidentan pad broja osoba koje su religiozne na evropskom kontinentu, netrepeljivost između pojedinih vjerskih grupa je i dalje problematična. Veoma je važno da se intereligijski dijalog odvija kako između vjerskih predstavnika, tako i između sekularnih čelnika država, zvaničnika i slično”, dodala je Polak.

Izvor: Agencije