Pfizer počinje testove vakcine na djeci mlađoj od 12 godina

Glasnogovornica Pfizera potvrdila je da su dobrovoljcima u ranoj fazi ispitivanja prve doze vakcine date u srijedu.

Pfizer je već testirao vakcinu na djeci od 12 do 15 godina (EPA)
Pfizer je već testirao vakcinu na djeci od 12 do 15 godina (EPA)

Američka kompanija Pfizer saopćila je da je sa svojim partnerom BioNTechom započela testiranje njihove vakcine protiv COVID-19 kod djece mlađe od 12 godina i da se nadaju da će proširiti imunizaciju na taj uzrast do početka 2022. godine.

Glasnogovornica Pfizera Sharon Castillo potvrdila je da su dobrovoljcima u ranoj fazi ispitivanja prve doze vakcine date u srijedu, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Agencija navodi da Pfizer i BioNTech planiraju da u početku testiraju sigurnost svoje vakcine u tri različite jačine, od 10, 20 i 30 mikrograma tokom ispitivanja faze I/II sa 144 učesnika.

Kompanije planiraju da kasnije prošire ispitivanja sa 4.500 učesnika u kojima će testirati sigurnost, podnošljivost i imunološki odgovor koji generira vakcina, vjerovatno mjerenjem nivoa antitijela kod mladih ispitanika.

Odobrena za starije od 16 godina

Reuters prenosi da je Castillo rekla da se u Pfizeru nadaju da će imati podatke ovog ispitivanja u drugoj polovini 2021. godine.

Pfizer je već testirao vakcinu na djeci od 12 do 15 godina i kompanija očekuje da će te rezultate imati narednih sedmica.

Vakcinu Pfizer/BioNTech odobrili su američki regulatori krajem decembra za ljude starije od 16 godina, a skoro 66 miliona doza vakcine primijenjeno je u SAD-u, zaključno sa jučerašnjim podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO