Indija zaustavila izvoz AstraZenece

Indija je zbog velike domaće potražnje privremeno obustavila izvoz vakcina britansko-švedskog proizvođača.

Indija bilježi rast broja zaraženih (EPA)
Indija bilježi rast broja zaraženih (EPA)

Uvođenje vakcine AstraZenece na koje se većina svijeta oslanja u borbi protiv pandemije COVID-19, u četvrtak se suočilo s novim poteškoćama jer je Indija zaustavila njegov izvoz, a Evropa raspravlja o vlastitoj kontroli izvoza.

Indija je privremeno obustavila izvoz vakcine britansko-švedske kompanije iz Instituta za serum u Indiji (SII), najvećeg svjetskog proizvođača vakcina, kako bi zadovoljila domaću potražnju za cjepivom nakon porasta zaraza u toj zemlji, otkrila su dva izvora, prenijela je  Hina, pozivajući se na Reuters.

Time bi se moglo odgoditi slanje pošiljki vakcina desecima siromašnijih zemalja koje se također oslanjaju na proizvodnju SII-ja u okviru programa podjele vakcina COVAX, koji podržava Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

“Isporuke cjepiva protiv COVID-19 ekonomijama s nižim dohotkom unutar programa COVAX vjerojatno će biti odgođene…”, rekli su za Reuters iz UNICEF-a koji je partner tog programa.

EU traži blokadu izvoza vakcina

Potez Indije uslijedio je u trenutku kada Evropska unija razmatra da se članicama daju veće ovlasti da blokiraju izvoz vakcina izvan bloka jer se većina bori s porastom zaraza i nastoji ubrzati vakcinaciju.

Prijedlog bi se odnosio na sve vakcine, pa i AstraZenecu, na koju se EU prvo oslanjala kako bi dostigla svoj cilj imunizacije 70 posto odrasle populacije do ljeta.

EU optužuje AstraZenecu, koja je razvila vakcinu s Oxfordom, da nepravedno favorizira Veliku Britaniju, što britansko-švedska kompanija odbacuje.

Cjepivo AstraZenece smatra se presudnim u suzbijanju pandemije zato što je jeftinije i jer se jednostavnije prevozi od većine suparničkih vakcina.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO