Novi izaslanik UN-a traži odlazak stranih snaga i plaćenika iz Libije

Novi specijalni izaslanik UN-a za Libiju Jan Kubiš pozvao je strane snage i plaćenike da napuste tu ratom razorenu zemlju, kako predviđa prošlogodišnji sporazum o obustavi vatre.

Kubiš je naveo da u Libiji i dalje djeluju elementi oružane grupe Islamska država Irak i Levant (EPA)

Novi specijalni izaslanik Ujedinjenih naroda za Libiju Jan Kubiš pozvao je strane snage i plaćenike da napuste tu ratom razorenu zemlju, kako predviđa prošlogodišnji sporazum o obustavi vatre.

Kubiš je pred Vijećem sigurnosti UN-a upozorio na “zamke” koje bi mogle da opstruiraju ili da odlože izbore u decembru koji treba da omoguće formiranje jedinstvene vlade Libije, poslije višegodišnje podijeljenosti zemlje čijim dijelovima upravljaju dvije paralelne vlade, prenosi Beta.

Izaslanik UN-a je naveo da se primirje poštuje, ali da strane snage i plaćenici nisu otišli iz Libije i da “ima izvještaja o utvrđivanjima odbrambenih pozicija” u centralnom dijelu zemlje, od strateški važnog grada Sirt do obližnje oblasti Jufra.

Kubiš je naveo da u Libiji i dalje djeluju elementi oružane grupe Islamska država Irak i Levant.

Ignoriranje sankcija

U nedavno objavljenom izvještaju, stručnjaci UN-a su optužili vlade nekoliko država da ignoriraju sankcije UN-a i decenijski embargo na oružje, koji je, kako se navodi, “potpuno neefikasan”.

Stručnjaci UN-a su utvrdili da Turska i Katar podržavaju snage lojalne međunarodno priznatoj vladi u Tripoliju, koja kontrolira istok zemlje, a da Ujedinjeni Arapski Emirati, Rusija i Egipat pružaju pomoć vojnom komandantu Khalifi Haftaru koji pod kontrolom drži istok i jug Libije.

U izvještaju se iznose detalji o tome kako su  te zemlje hranile konflikt u Libiji, koji je završio u haosu 2011, kada je koalicija, koju je podržavao NATO pomogla pobunjenicima da svrgnu dugogodišnjeg autokratskog vladara Moamera Gaddafija, koji je kasnije ubijen.

Izvor: Agencije