Hoće li o novom izraelskom premijeru odlučivati Palestinci?

Palestinsko-izraelska stranka bi sa svojih pet zastupnika mogla presuditi u neizvjesnoj borbi Netanyahua sa opozicijom.

Partija Mansoura Abbasa mogla bi u novom sazivu parlamenta imati pet mjesta (AP)
Partija Mansoura Abbasa mogla bi u novom sazivu parlamenta imati pet mjesta (AP)

Mala palestinsko-izraelska stranka neočekivano je osvojila ključna zastupnička mjesta na izraelskim izborima, što je može dovesti u poziciju da odlučuje o sljedećem premijeru Izraela.

Ujedinjena arapska lista (UAL), poznata i po hebrejskom imenu Ra'am, čini se da će osvojiti pet zastupničkih mjesta u Knessetu, koji broji 120 zastupnika, no, mogla bi i se pitati za to da li će Benjamin Netanyahu ostati na mjestu premijera.

To je neobična situacija za Netanyahua, koji je došao na vlast odbijajući kompromise sa Palestincima i koristeći rasističku retoriku u kojoj je arapsku manjinu nazivao petom kolonom simpatizera „terorista“.

Sa oko 91 posto prebrojanih glasova u srijedu, niti Netanyahu i njegovi saveznici, niti opozicioni blok neće imati većinu od 61 mjesta u parlamentu.

Ukoliko neka od partija ne odluči promijeniti stranu, to bi značilo da bi i jednima i drugima trebala podrška Mansoura Abbasa, lidera UAL-a, kako bi se formirala vlada i izbjegli i peti izbori u dvije godine.

U četiri dosadašnje runde, Netanyahu je tražio arapsku podršku, u onome što su mnogi vidjeli kao dvosmjernu strategiju čiji je cilj osvojiti dodatne glasove i podijeliti Zajedničku listu, savez arapskih stranaka koji je prošle godine osvojio rekordnih 15 mjesta na izborima.

Prostor za saradnju sa obje strane

Uoči posljednjih izbora, Abbas se odvojio od te liste.

„Ključno pitanje od zatvaranja biračkih mjesta bilo je koliko će Ra-am, ili UAL, osvojiti“, rekao je Harry Fawcett, izvještač Al Jazeere iz Zapadnog Jerusalema.

„Njegova filozofija je – konzervativni islamist. Poveo je partiju u pragmatičniji prostor u izraelskoj politici, govoreći da je otvoren za saradnju sa različitim strankama, naročito ako obećaju da će načiniti neophodne korake za njegove birače. Dakle, ostavlja prostor za saradnju ili sa Netanyahuovim, ili sa opozicionim blokom“, dodao je.

Netanyahu može doći do većine i na drugi način, ako neku partiju iz suprotstavljenog bloka uvjeri da pređe na njegovu stranu.

Arabi čine 20 posto izraelske populacije od 9,3 miliona stanovnika. Imaju državljanstvo, govore hebrejski jezik i dobro su predstavljeni u zdravstvu i obrazovanju.

No, kada je riječ o nekretninama i javnim uslugama, izloženi su diskriminaciji.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO