EU sa Bidenom o budućnosti odnosa EU i SAD-a

Liderima EU-a će se videolinkom priključiti američkim predsjednik, sa kojim će se razgovarati o budućnosti transatlantske saradnje.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel infomisat će EU lidere o svojim posljednjim kontaktima sa predsjednikom Rusije (EPA)
Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel infomisat će EU lidere o svojim posljednjim kontaktima sa predsjednikom Rusije (EPA)

Lideri Evropske unije sastat će se 25. i 26 . marta na dvodnevnom samitu koji će, zbog pogoršane epidemiološke situacije u Evropi, biti održan putem videokonfrencije.

Planirano je da se liderima EU-a prvog dana samita videolinkom priključi i novi američki predsjednik Joe Biden, sa kojim će se razgovarati o budućnosti transatlantske saradnje.

Na agendi dvodnevnog samita naći će se i borba protiv COVID-19, odnosi EU-a sa Rusijom, Turskom, kao i ekonomska pitanja, prenosi Tanjug.

Prioritet ubrzanje vakcinacije

Pred sastanak EU lidera, iz Brisela poručuju da je trenutno glavni prioritet ubrzanje vakcinacije širom EU-a što podrazumijeva jačanje proizvodnje i isporuke vakcina.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel infomisat će EU lidere o svojim posljednjim kontaktima sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom, dok se strateška debata o odnosima EU-a i Moskve očekuje na sljedećem fizičkom sastanku Evropskog vijeća.

Šefovi država i vlada zemlja članica razmotrit će i situaciju u istočnom Mediteranu, kao i mogućnosti u okviru angažmana EU-a sa Turskom.

Drugi dan konferencije EU lidera tradicionalno je posvećen ekonomskim pitanjima, jačanju uloge eura i jedinstvenog tržišta, a ovoga puta razgovarat će se i o digitalnoj agendi.

Izvor: Agencije

Povezane

Šefovi diplomatija članica Evropske unije su osudili upotrebu policijske sile protiv demonstranata u Rusiji koji su tražili puštanje kritičara Kremlja na slobodu.

25 Jan 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO