EMA će dodatno istražiti slučajeve krvnih ugrušaka

Vanjski stručnjaci iz područja medicine i dva predstavnika javnosti bi trebali predstaviti svoje stavove o mogućim razlozima stvaranja ugrušaka.

Ankete pokazuju da je povjerenje Evropljana u tu vakcinu AstraZenece na niskim granama (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) je saopćila da će njen sigurnosni odbor organizirati sastanak stručnjaka 29. marta kako bi se još temeljitije istražili slučajevi stvaranja krvnih ugrušaka i moguća povezanost s vakcinom protiv COVID-19 AstraZenece i Univerziteta Oxford.

Vanjski stručnjaci iz područja medicine i dva predstavnika javnosti bi trebali predstaviti svoje stavove o mogućim razlozima stvaranja ugrušaka i kako nastaju te također mogućim rizicima, pojasnila je EMA.

EMA i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su prošle sedmice ponovo stali iza te vakcine, uz tvrdnju da je sigurno te da korist koju nam ta vakcina pruža premašuje moguće rizike od nuspojava, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nepovjerenje Evropljana

No, ankete pokazuju da je povjerenje Evropljana u tu vakcinu AstraZenece na niskim granama, nakon što je najmanje 17 zemalja prekinulo ili odgodilo njenu primjenu.

Zemlje su se na to odlučile zbog izvještaja o stvaranju ugrušaka i krvarenju nakon vakcinisanja.

Odbor EMA-e za procjenu rizika na području sigurnosti lijekova za ljudsku upotrebu (PRAC) je pokrenuo hitnu analizu krvnih ugrušaka, uključujući rijetke slučajeve krvnih ugrušaka u mozgu.

Dorađene preporuke PRAC-a se očekuju između 6. i 9. aprila.

AstraZeneca ponovo ističe da ispitivanja nisu pokazala nikakvu uzročno-posljedičnu vezu između vakcina i stvaranja krvnih ugrušaka.

Izvor: Agencije