Blinken: Ne morate birati između Washingtona i Pekinga

Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gdje je to moguće, rekao je Blinken, istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promjena.

Američki državni sekretar je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su SAD i njeni saveznici postavili nakon Drugog svetskog rata (EPA)
Američki državni sekretar je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su SAD i njeni saveznici postavili nakon Drugog svetskog rata (EPA)

Sjedinjene Američke Države neće primoravati svoje saveznike da biraju između Washingtona i Pekinga, izjavio je danas američki državni sekretar Antony Blinken, iako je upozorio da Zapad autoritarnim državama treba da pokaže da je demokratija superiornija.

“Države mogu da sarađuju sa Kinom tamo gdje je to moguće”, rekao je Blinken, istakavši potrebu za time u oblasti klimatskih promjena, navodi Reuters a prenosi Tanjug.

“Tako nešto je potrebno učiniti sa državom koja broji 1,34 milijardi stanovnika i ispušta četvrtinu svjetske emisije ugljendioksida, ali istovremeno ulaže u razvoj obnovljive energije”, rekao je Blinken.

Blinken – kineske vojne ambicije su u porastu

Američki državni sekretar je optužio zvanični Peking da podriva međunarodnu trgovinu čije osnove su SAD i njeni saveznici postavili nakon Drugog svjetskog rata, prenio je Glas Amerike (VOA).

“Aktivni su u potkopavanju pravila međunarodnog sistema i vrijednosti koje dijelimo sa našim saveznicima. Ukoliko budemo sarađivali da bismo ostvarili našu pozitivnu viziju međunarodnog poretka – sigurni smo da možemo nadmašiti Kinu na svim poljima”, ukazao je Blinken.

Prema njegovim riječima, kineske vojne ambicije su u porastu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO