AstraZeneca: Naša vakcina efikasna 76 posto

To je malo niže od nivoa najavljenog ranije ove sedmice u izvještaju koji je kritikovan zbog korištenja zastarjelih informacija.

AstraZeneca će podnijeti regulatorni zahtjev za odobrenje za "hitnu upotrebu u SAD-u i pripremiti se za isporuku miliona doza širom Amerike (EPA)
AstraZeneca će podnijeti regulatorni zahtjev za odobrenje za "hitnu upotrebu u SAD-u i pripremiti se za isporuku miliona doza širom Amerike (EPA)

AstraZeneca je saopćila da je njena vakcina protiv COVID-a 19 76 posto efikasna u sprečavanju simptomatskih oblika bolesti prema novoj analizi glavnog američkog ispitivanja, što je malo niže od nivoa najavljenog ranije ove sedmice u izvještaju koji je kritikovan zbog korištenja zastarjelih informacija.

Američki zdravstveni službenici javno su zamjerali proizvođaču lijekova što nije koristio najnovije informacije kada je u ponedjeljak objavio privremenu analizu u kojoj se navodi da je vakcina efikasna za 79 posto, podsjeća Reuters, piše Tanjug.

Isporuka milion doza

“Primarna analiza je u skladu sa našom prethodno objavljenom privremenom analizom i potvrđuje da je naša vakcina protiv COVID-a 19 visoko efikasna kod odraslih, uključujući one starije od 65 godina”, izjavio je Mene Pangalosa, izvršni potpredsjednik AstraZenece.

On je najavio da će ta kompanija podnijeti regulatorni zahtjev za odobrenje za “hitnu upotrebu u SAD-u i pripremiti se za isporuku miliona doza širom Amerike“.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO