Njemačka odustala od ‘strogog’ lockdowna tokom Uskrsa

Kancelarka Angela Merkel kaže da plan za uskršnje zatvaranje bio njena lična greška te da ‘i greške treba nazivati njihovim pravim imenom’.

Angela Merkel žali što je njen prijedlog izazvao dodatnu neizvjesnost i zatražila je oprost od javnosti (EPA)
Angela Merkel žali što je njen prijedlog izazvao dodatnu neizvjesnost i zatražila je oprost od javnosti (EPA)

Njemačka kancelarka Angela Merkel izvršila je u srijedu preokret u vezi s planovima da u zemlji uvede strogi “lockdown” tokom Uskrsa, nakon kritizirajućih reakcija, opisujući odluku o zatvaranju crkava i trgovina u petodnevnom periodu kao grešku.

Obraćajući se javnosti na konferenciji za novinare, rekla je da je plan za uskršnji “lockdown” bio njena lična greška te da “i greške treba nazivati njihovim pravim imenom”, prenosi Fena, pozivajuzći se na Guardian.

Merkel je kazala da žali što je njen prijedlog izazvao dodatnu neizvjesnost i zatražila oprost od njemačke javnosti, čija sve veća frustracija zbog vladinih odluka i sporog uvođenja vakcina prijeti da oštetiti reputaciju njene stranke prije nacionalnih izbora u septembru.

„Cijeli postupak je unio dodatnu nesigurnost što mi je iskreno žao i zato građanke i građane molim za oprost“, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel obraćajući se Bundestagu.

„Ovo pravilo je bilo doneseno uz najbolje namjere“, rekla je Merkel.

Kritika najavljenih mjera

Nakon napetog sastanka kancelarke i šefova 16 njemačkih saveznih država u ponedjeljak, Merkel je najavila produženje djelomičnog “lockdowna” do 18. aprila, kao i pooštravanje restrikcija od 1. do 5. aprila osmišljenih da “prekinu eksponencijalni rast trećeg vala”.

Prijedloge su epidemiolozi, poslovna udruženja i članovi političkog bloka same Merkel odmah počeli dovoditi u pitanje.

Prema planiranom uskršnjem “lockdownu”, sve trgovine i preduzeća trebalo bi biti zatvoreni pet dana zaredom, dok bi trgovine prehrambenih proizvoda nakratko bile otvorene na Veliku subotu, iako se mnogi plaše da bi to moglo dovesti do brzog širenja zaraze u redovima supermarketa.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO