Kina optužila SAD za rasizam i loš odgovor na pandemiju

Indeks povjerenja stanovnika u američko demokratsko uređenje pao je na najniži nivo u posjlednjih 20 godina, tvrdi Peking.

Etničke grupe u SAD-u nalaze se na meti diskriminacije, i žive u teškim životnim uslovima, tvrdi Kina (EPA)

Kineske vlasti su optužile SAD za rasizam, finansijsku nejednakost i za lošu reakciju na pandemiju korona virusa.

U izvještaju kineske vlade o kršenju ljudskih prava u SAD-u za 2020. godinu se navodi da je, zbog neodgovornog ponašanja američke administracije, epidemija u toj zemlji “izmakla kontroli” i da je praćena “političkim haosom, međuetničkim sukobima i društvenim podjelama”, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

U trenutku kada je bila neophodna uzajamna pomoć, solidarnost i saradnja među svim zemljama u borbi protiv COVID-19, SAD je tvrdoglavo insistirao na politici “Amerika na prvom mjestu” i promovirao izolacionizam i unilateralizam, uvodio sankcije kao čestu mjeru.

U više navrata SAD je prijetio međunarodnim organizacijama, hladnokrvno tretirao one koji su od njega tražili azil i time postao najveći problem za globalni mir i stabilnost, navodi se u izvještaju kineskih vlasti.

‘Poremećaj američkog demokratskog sistema’

Poremećaj američkog demokratskog sistema prouzrokovao je politički haos, koji je produbio podjele u društvu, navodi se u izvještaju i dodaje da je indeks povjerenja stanovnika u američko demokratsko uređenje pao na najniži nivo u posljednjih 20 godina, tvrdi Peking.

Ocjenjeno je i da se etničke grupe u SAD-u nalaze na meti diskriminacije, kao i da žive u teškim životnim uslovima.

“Ranjive grupe postale su najveće žrtve nepromišljenog vladinog odgovora na pandemiju”, ocjenjuje se u izvještaju kineskih vlasti.

Izvor: Agencije