Indija detektirala novu ‘dvostruko mutiranu varijantu’ korona virusa

Vlada je odlučila proširiti kampanju cijepljenja i obuhvatiti sve starije od 45 godina.

Vlada je odlučila proširiti kampanju cijepljenja i obuhvatiti sve starije od 45, pozivajući ljude da se cijepe (EPA)

Indija je detektirala novu “dvostruko mutiranu varijantu” korona virusa, objavilo je u srijedu indijsko ministarstvo zdravlja, koje je istodobno prijavilo rekordan dnevni broj novozaraženih i umrlih od COVID-a 19 ove godine.

Genetičko sekvenciranje i analize uzoraka iz države Maharashtre utvrdili su mutacije virusa koje ne odgovaraju dosada katalogiziranim “varijantama koje izazivaju zabrinutost”, navodi se u saopćenju, prenosi Hina.

Maharashtra je jedna od zarazom najteže pogođenih indijskih država.

“Premda su varijante koje izazivaju zabrinutost i nova dvostruko mutirana varijanta pronađene u Indiji, nisu detektirane u brojkama koje bi bile dovoljne da se utvrdi ili izravan odnos ili objasni brzo povećanje slučajeva u nekim državama”, navodi se u saopćenju.

Indija je već prijavila nekoliko slučajeva britanske varijante virusa, kao i iz Južnoafričke Republike i Brazila.

Pandemija u Indiji

Indija je u srijedu prijavila 47.262 novozaraženih u zadnja 24 sata, najviše od početka novembra, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 11,7 miliona. SAD i Brazili jedini imaju više zaraženih.

Broj umrlih u zadnja 24 sat iznosi 275, najviše ove godine na dnevnoj bazi. Ukupan broj umrlih iznosi160.441, po vladinim podacima.

Nekoliko država zabranilo je velika javna okupljanja pred proslavu hinduističkog festivala Holi ovaj vikend.

Vlada je odlučila proširiti kampanju cijepljenja i obuhvatiti sve starije od 45, pozivajući ljude da se cijepe.

U međuvremenu, ruski stručnjaci izdvojili su novu verziju južnoafričke varijante virusa, prenosi ruska državna novinska agencija Sputnik.

Varijantu su izdvojili stručnjaci Državnog naučnog centra za virologiju i biotehnologiju.

Sekvenciranje genoma pokazalo je, osim mutacija koje su karakteristične za južnoafričku varijantu, prisustvo dvije dodatne delecije u genima ORF1ab i S, navodi se u saopćenju savezne agencije za prava potrošača Rospotrebnadzor.

Izvor: Agencije