Evropska unija pooštrila kontrolu izvoza vakcina

Evropska komisija može zaustaviti isporuku zemljama koje uvoze iz Evropske unije, ali ne izvoze sopstvenu proizvodnju vakcina.

Sveukupno, blok je odobrio izvoz 43 miliona doza vakcina u 33 zemlje (EPA)

Evropska unija je u srijedu dodatno pooštrila kontrolu izvoza vakcina protiv korona virusa, naveli su iz Evropske komisije.

Prema novim pravilima, EK može zaustaviti isporuku zemljama koje uvoze iz EU-a, ali ne izvoze sopstvenu proizvodnju vakcina, prenosi Anadolija.

Evropska komisija također će, prije odobrenja izvoza vakcina, procjenjivati da li je epidemiološka situacija ili stopa inokulacije bolja u toj zemlji ili u bloku.

Način da EU dobije svoj dio vakcina

“EK će odlučivati o svakom slučaju pojedinačno. To nije zabrana izvoza, već način da EU dobije svoj jednaki dio vakcina”, rekao je izvršni potpredsednik EK-a Valdis Dombrovskis na konferenciji za novinare.

Od februara je izvršno tijelo EU-a izdalo 380 dozvola i uskratilo izvoz u samo jednom slučaju, kada je AstraZeneca željela izvesti 250.000 doza vakcine u Australiju.

Sveukupno, blok je odobrio izvoz 43 miliona doza vakcina u 33 zemlje, najviše u Veliku Britaniju (10,9 miliona doza), Kanadu (6,6 miliona doza) i Japan (5,4 miliona doza).

Ugovori o nabavci sa šest kompanija

Susjedne zemlje bile su izuzete iz mehanizma kontrole izvoza, ali nedavna odluka suspendira ovu prednost za zemlje – uključujući Albaniju, Jermeniju, Azerbejdžan, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Gruziju, Izrael, Jordan, Island, Liban, Libiju, Lihtenštajn, Crnu Goru, Norvešku, Sjevernu Makedoniju, Srbiju i Švajcarsku.

Evropska unija je do sada potpisala ugovore o nabavci vakcina sa šest farmaceutskih kompanija: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, CureVac, Johnson&Johnson i Sanofi/GlaxoSmithKline, kako bi kupila oko 2,6 milijardi doza za populaciju od oko 450 miliona stanovnika.

Strategija EK-a o imunizaciji ima za cilj da se vakciniše bar 70 posto odraslog stanovništva do ljeta.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO