Blinken: Sankcije protiv Sjevernog toka 2 realna mogućnost

Američki državni sekretar je odbio navesti više detalja, ali je rekao da SAD pomno prati izgradnju plinovoda ispod Baltičkog mora, koji je gotovo blizu završetka.

Sjeverni tok 2 će biti završen ove godine ako se izgradnja bude nesmetano nastavila (EPA)

Američki državni sekretar Antony Blinken je rekao njemačkom kolegi Heikou Maasu da su sankcije zbog plinovoda Sjeverni tok 2 s Rusijom “realna mogućnost”.

Ponavljajući zabrinutost američkog predsjednika Joea Bidena povodom plinovoda koji bi trebao dopremati plin od Rusije do Njemačke, Blinken je kazao Maasu da kompanije uključene u projekat riskiraju da se suoče s američkim sankcijama, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Blinken je odbio navesti više detalja, ali je rekao da SAD pomno prati izgradnju plinovoda ispod Baltičkog mora, koji je gotovo blizu završetka.

Dodao je da je Evropska unija jedan od najbližih partnera Sjedinjenih Američkih Država.

Senatori traže odlučnije korake

Dvoje visokih zvaničnika u američkom Senatu iz redova demokrata ranije su pozvali administraciju predsjednika Bidena da preduzme potpunu diplomatsku inicijativu da zastavi izgradnju plinovoda Sjeverni tok 2.

Senatori Bob Menendez, utjecajni predsjedavajući Odbora za vanjske odnose Senata, i Jeanne Shaheen, koja predsjedava Evropskim pododborom, poslali su pismo tražeći od Blinkena da primijeni raspoložive sankcije na osnovu postojećih zakona.

“Ovaj plinovod mora biti zaustavljen i očekujemo da preduzmete sve što je tom smislu neophodno. Mi se zalažemo da se napori na uvođenju jakih sankcionih paketa za Sjeverni tok 2 ubrzaju kako bi se hitno reagiralo u skladu s trenutnom situacijom”, poručili su senatori.

Izvor: Agencije