AstraZeneca o 29 miliona ‘zagubljenih’ doza u Italiji: Za EU i siromašne

Niz reakcija na izvještaj o pronađenim dozama vakcine u tvornici u Italiji pokazatelj je nivoa nepovjerenja u Evropskoj uniji prema anglo-švedskom proizvođaču.

Evropska komisija odbila je komentirati ovaj slučaj (EPA)

AstraZeneca je objavila da je pronađenih 29 miliona doza vakcine u tvornici u Italiji namijenjeno Evropskoj uniji i za donacije siromašnijim zemljama kroz program COVAX, koji predvodi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Na zahtjev Evropske komisije, italijanske sigurnosne snage provele su inspekciju za vikend u tvornici Catalent u Anagniju, blizu Rima, i pronašle zalihu doza vakcina AstraZenece, navodi italijanski list La Stampa.

Italijanski dužnosnik kasnije je potvrdio izvještaj o inspekciji i rekao da će doze biti poslane u Belgiju.

Izvoz planiran samo u zemlje COVAX-a

Niz reakcija na izvještaj pokazatelj je nivoa nepovjerenja u EU prema anglo-švedskom proizvođaču, koji je smanjio isporuku vakcina Uniji do kraja juna na 100 miliona doza, umjesto 300 miliona doza, prema ugovoru s blokom 27 članica, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Pronađenih 29 miliona doza vakcine AstraZenece dovoljno je za vakcinaciju 14,5 miliona ljudi.

“Zaliha od gotovo 30 miliona doza otkrivena je blizu Rima tokom provedene inspekcije. Sad je zaplijenjena”, rekao je glasnogovornik francuske vlade Gabriel Attal novinarima nakon sastanka kabineta.

“EU neće ispaštati zbog tuđih grešaka oko vakcinisanja”, dodao je.

Eurozastupnik Peter Liese, iz iste stranke kao njemačka kancelarka Angela Merkel, kazao je da ga je izvještaj ostavio bez teksta i pozvao AstraZenecu da razjasni situaciju.

AstraZeneca je objasnila da je većina doza iz tvornice kompanije Catalent za EU, a ostatak je za siromašnije zemlje preko programa COVAX.

“Trenutno nije planiran izvoz osim u zemlje COVAX-a. Ukupno 13 miliona doza vakcina čeka na kontrolu kvaliteta kako bi ih se moglo otpremiti u COVAX”, rekli su iz kompanije.

Evropska komisija odbila komentirati slučaj

Ostalih 16 miliona doza isporučit će se Evropi u martu i aprilu, dodaju.

Mario Gargiulo iz kompanije Catalent rekao je za Reuters da je posjedovanje 29 miliona doza vakcina u tvornici u Anagniju u skladu s uobičajenom procedurom i da ta kompanija često ima i više doza ondje.

Evropska komisija odbila je komentirati ovaj slučaj.

UNICEF je ranije u srijedu, u ime programa za razmjenu vakcina COVAX, objavio da se predviđene isporuke vakcina svim zemljama, uključujući Vijetnam, moraju odgoditi zbog kašnjenja u proizvodnji.

Dužnosnik EU-a rekao je da su neke doze u tvornicu stigle iz nizozemske kompanije vakcina koju vodi Halix, kooperant AstraZenece.

Pogon u Anagniju zadužen je za pakiranje vakcina proizvedenih u tvornici Halixa te u pogonu u Belgiji, koji vodi kooperant Thermo Fisher Scientific.

Pogon Halix još nije odobren u Evropskoj uniji

AstraZeneca je navela da tvornica također u bočice pakira doze zaprimljene van EU-a i da će se one otpremiti u zemlje COVAX-a.

Oba pogona za proizvodnju vakcina u Belgiji i Nizozemskoj navode se kako dobavljači Uniji u ugovoru koji je AstraZeneca potpisala s EU-om u augustu.

Međutim, pogon Halix nije još odobren u Uniji, jer AstraZeneca nije još dostavila dovoljno podataka evropskom medicinskom regulatoru.

Nije odobren ni u Velikoj Britaniji.

Vakcine proizvedene ondje ne mogu se koristiti u EU dok se ne dobije odobrenje, što se očekuje idućih dana, najavili su dužnosnici EU-a i AstraZeneca.

Nije poznato zašto AstraZeneca nije ranije tražila odobrenje za tu tvornicu.

Anglo-švedska kompanija odbila je to komentirati.

Velika Britanija nije isporučila nijednu vakcinu

Halix je, također, uvršten kao dobavljač Velikoj Britaniji, koja poziva EU da dozvoli isporuku doza koje su ondje proizvedene.

Velika Britanija do sada nije isporučila nijednu vakcinu AstraZenece Uniji, iako su dva britanska postrojenja također navedena kao dobavljači bloka u ugovoru s EU-om.

Halix je naveo da je počeo proizvodnju vakcina za EU u decembru i da može proizvesti oko pet miliona doza mjesečno.

No, kompanija nije htjela otkriti koliko je doza vakcina već proizvela.

Izvor: Agencije

Povezane

Vladin stručnjak kaže da je Ministarstvo zdravstva svjesno potencijalnog problema s krvnim ugrušcima, ali da ga to ‘uopće ne brine’.

Published On 18 Mar 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO