WHO: Povećava se ‘groteskna’ nejednakost pristupa vakcinama

Međunarodni sistem Covax, koji je osnovao WHO, ove godine namjerava osigurati doze za 20 posto stanovništva u blizu 200 zemalja i teritorija.

Neke zemlje se utrkuju da vakcinišu cjelokupno svoje stanovništvo, dok druge nemaju ništa (EPA)
Neke zemlje se utrkuju da vakcinišu cjelokupno svoje stanovništvo, dok druge nemaju ništa (EPA)

Povećava se nejednakost pristupa vakcinama protiv COVID-a 19 između bogatih i siromašnih zemalja i postaje “groteskna”, rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus i upozorio da na taj način virus može svijet godinama učiniti svoji taocem.

“U januaru sam upozorio da će svijet doći na rub moralnog sloma ako ne osigura jednaku raspodjelu vakcina protiv COVID-a 19 Imamo mogućnosti izbjeći taj neuspjeh, ali šokantno je kako je malo učinjeno”, izjavio je Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Jaz između broja vakcina primljenih u bogatim zemljama i onih putem Covaxa se produbljuje i svakog dana postaje sve groteskniji”, dodao je.

Međunarodni sistem Covax, koji je osnovao WHO, ove godine namjerava osigurati doze za 20 posto stanovništva u blizu 200 zemalja i teritorija, uključuje mehanizam financiranja za pomoć za 92 siromašne zemlje.

Nepravedna raspodjela vakcina

“Zemlje koje danas vakcinišu mlađe, zdrave osobe koje su izložene slabom riziku zaraze COVID-om 19 čine to na štetu života zdravstvenog osoblja, starijih i rizičnih skupina u drugim zemljama”, naglasio je čelnik WHO-a.

“Najsiromašnije zemlje se pitaju misle li bogate zemlje stvarno ono što govore kada spominju solidarnost. Nepravedna raspodjela vakcina nije samo moralna uvreda. Ona je ekonomski i epidemiološki autodestruktivna”, inzistirao je.

“Neke zemlje se utrkuju da vakcinišu cjelokupno svoje stanovništvo, dok druge nemaju ništa. To stvara kratkoročnu sigurnost, ali to je lažni osjećaj sigurnost”, ocijenio je generalni direktor WHO-a.

Što covid više kruži, pojavljuje se više varijanti i sve je vjerojatnije da postojeće vakcine neće biti učinkovite”, objasnio je.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO