Saudijska Arabija predložila primirje jemenskim pobunjenicima

Husi su rekli da inicijativa ne pruža ‘ništa novo’, jer Rijad mora ‘proglasiti kraj agresije i u potpunosti ukinuti blokadu’.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje (EPA)

Saudijska Arabija najavila je plan da ponudi rivalima u dugogodišnjem ratu u Jemenu nacionalno primirje pod okriljem UN-a, kazao je ministar vanjskih poslova ove zemlje.

Govoreći za medije, princ Faisal bin Farhan Al Saud istaknuo je da se primirje ponuđeno pobunjenicima Husima odnosi na “cijeli konflikt”, uključujući mogućnost ponovnog otvaranja glavnog aerodroma u Sanai, prijestolnici Jemena koju drže Husi.

Primirje bi stupilo na snagu “čim se Husi slože da ga prihvate”, dodao je.

“Sada je do Husija”, kazao je princ Faisal, naglašavajući da će njegova zemlja nastaviti da “štiti” svoje granice, građane i infrastrukturu te da će se suočiti sa “agresijom pobunjenika neophodnim odgovorima”.

“Husi moraju odlučiti da li će staviti svoje interese na prvo mjesto ili interese Irana.”

Prijedlogom se također dozvoljava uvoz goriva i hrane u zapadnu luku Hodeidah te ponovno pokretanje političkih pregovora između vlade predsjednika Abd Rabbu Mansour Hadija, koju podržava Rijad, i pobunjenika.

Da li će takav plan uspjeti ostaje pitanje. Jednostrano proglašeno saudijsko primirje nije se održalo prošle godine.

‘Ništa novo’

Hadijeva vlada je pozdravila ovaj plan u saopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Međutim, Husi su rekli da inicijativa ne pruža “ništa novo”, jer se još uvijek nije ispunio njihov zahtjev potpunog ukidanja blokade aerodroma u glavnom gradu i luke u Hodeidahu.

“Saudijska Arabija mora proglasiti kraj agresije i u potpunosti ukinuti blokadu, ali ove ideje nisu ništa novo”, rekao je glasnogovornik Mohammed Abdulsalam.

“Očekivali smo da će Saudijska Arabija najaviti kraj blokade aerodroma i luka i inicijativu da se dozvoli dolazak 14 brodova koje drži koalicija”, rekao je za Reuters.

“Otvaranje aerodroma i luka je humanitarno pravo i ne bi se trebalo koristiti kao alat za stvaranje pritisaka.”

Poprište sukoba

Saudijska Arabija je dugo optuživala Iran da snabdijeva Huse vojnom pomoći. Iran negira ove optužbe, navodeći da podržava pobunjenike samo diplomatski i politički.

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu.

Konflikt je eskalirao godinu dana kasnije, kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz jemensku Vladu i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

Iz UN-a upozoravaju da je u Jemenu na sceni jedna od najvećih humanitarnih kriza u svijetu, s milionima ljudi čiji životu su ugroženi zbog gladi i nedostatka osnovnih uvjeta za život.

Zvaničnici UN-a pokušavaju oživjeti mirovne pregovore za okončanje rata, dok su patnje te zemlje  pogoršane ekonomskim i valutnim kolapsom i pandemijom COVID-19.

Izvor: Al Jazeera i agencije